"En dröm gick i uppfyllelse"

"En dröm gick i uppfyllelse"

Leila Lindholm är aktuell med nya tv-programmet Leila på Landet, där vi får följa henne till det nyinförskaffade torpet i Sörmland. För recept.nu berättar Leila om programmet, sin kärlek för matlagning utomhus samt om den kommande mammarollen.

Berätta om ditt nya program Leila på landet.
– Tanken är att programmet ska ge vårkänslor och vara en sorts uppvärmning inför sommaren. Det är totalt tio avsnitt, inspelade på mitt landställe i Sörmland. Varje avsnitt har sitt specifika tema, det blir bland annat rockabilly-picknick, traditionell svensk skördefest samt Texas barbequefest, och på detta mycket natur och matlagning utomhus. Jag är otroligt nöjd med serien. Det var roligt att göra ett nytt matprogram och inte bara fokusera på bakning, även om det givetvis också är väldigt roligt. Det som är charmigt med nya serien är att alla avsnitt är så olika, med sina egna smaker och tillagningssätt. Och eftersom jag handlar merparten av ingredienserna lokalt så lär jag känna trakten och människorna som bor där, det är superkul.

Så du har blivit med landställe. Hur känns det?
– Ja, jag är nybliven torpinnehavare sedan förra året, så jag har precis börjat utforska det här med egen trädgård och att odla egna grönsaker. Men jag tycker verkligen om det, tänk bara att kunna stå utomhus på tomten och laga mat. En sak som jag verkligen gillar med sommaren är att just att stå ute och grilla, det är fantastiskt och man kan ju grilla i stort sett allt

Är du en sommarmänniska?
– Jag längtar efter sommaren nu, fast samtidigt gillar jag snö och skidåkning också, men vintrarna i Sverige är nog lite för långa för min smak.

Varför blev det just Leila på landet?
– Jag tror att det var min idé. Jag tänkte att det kunde vara kul med ett matprogram utomhus, där även maten tillagas ute i det fria. Tanken är ett program med sommarmat och givetvis en massa grillande. Dessutom vill jag visa att det går att handla det mesta lokalt, de råvaror jag använder är från lokala bönder och fisken är fiskad i sjön i närheten. Gott och lokalproducerat helt enkelt.

Vilket är ditt favorittema?
– Oj, vad svårt. Jag gillar allihopa. Men Texas barbegue kanske ändå hamnar i topp. Jag lånade min mammas killes hembyggda rök och rökte kött och bjöd på kycklingvingar, majskolvar, sötpotatis och cole slaw. Jag älskar sådan mat, det är så rustikt och rejält käk, och så är det enkelt att tillaga också. Det är lite min röda tråd, att det ska vara lätt att laga men samtidigt otroligt gott.

Är du en stads- eller lantbo?

– Jag är nog båda två, fast måste jag välja så föredrar jag nog landet, eller jo det gör jag helt säkert. Även om jag bor i stan, för det är mest praktiskt just nu, så mår jag bättre av att vara på landet, ute i naturen. I framtiden så skulle jag gärna bo på landet permanent. Tänk att bara kunna gå ut i trädgården och ha skogen runt knuten. När jag skaffade torpet förra året var det en dröm som gick i uppfyllelse, och jag försöker åka dit så ofta jag kan, året runt.

Om drygt en månad blir du mamma för första gången. Hur mår du?
– Jag mår bra och det är jättespännande. Jag tar det rätt lugnt, som det kommer helt enkelt. Jag står med andra ord inte och lagar egen barnmat redan, även om jag säkert kommer att göra det i framtiden, bebisar ska ju givetvis ha lika bra mat som vi vuxna.

Personligt

Namn: Leila Lindholm
Ålder: 33 år
Familj: Sambo och bebis i april (första barnet)
Aktuell med: Programmet Leila på landet, premiär 4 mars samt nya tidningen Leilas Country Living, första numret 31 mars

Här hittar du recepten från Leila på landet
Här kan du se klipp från Leila på landet