"Det viktiga är vem man äter maten med"

"Det viktiga är vem man äter maten med"

Att Ernst Kirchsteiger är duktig på att inreda vet nog de flesta. Men att han även är utbildad kock är kanske inte lika känt. För recept.nu berättar han om det nya programmet Sommar med Ernst, om sin bästa matupplevelse samt vem han helst skulle vilja äta middag med.

Varför ska man titta på Sommar med Ernst?
– Det här programmet har hög mysfaktor och handlar om inredning, mat och trädgård. Jag åker runt och träffar människor i vårt land.

Vad får vi lära oss i det är programmet?
– Jag tror att man lär sig om just inredning, mat och trädgård. Folk har väldigt olika boenden, allt från systemhus till fjällstuga. Jag ger mycket tips och idéer om till exempel färg, trädgårdsarbete och matlagning. Det kommer vara en del reportage från olika platser av Sverige. Det kanske odlas något speciellt på en plats och det kanske finns keramik på ett annat.

Vad för slags recept kommer det att bli i programmet?
– Enkla sköna sommarrecept. På sommaren vill man inte arbeta för mycket med matlagning utan vill ha de enkelt och lätt.

Vad är sommarmat för dig?
– För mig är sommarmat raka motsatsen till långkok med rotfrukter. Grillning, fisk, lättare mat, bröd, bär, ja det som finns att få tag på under sommaren som rabarber, strömming. Det finns mycket gott!

Vad bör man äta innan man ska arbeta i trädgården?
– En bra frukost. Risken är att man blir kvar i trädgården när man har börjat och glömmer bort hungern under tiden. Så en bra frukost med grovt bröd, ägg, yoghurt och flingor.

Vad är det för mat du tycker om att tillaga?
– Det varierar beroende på årstid. Jag är utbildad kock och tycker väldigt mycket om matlagning. Använder mig mycket av grönsaker och tycker om att laga all sorts mat.

Vilka är dina tre favoriträtter?
– Dillkött är oerhört gott och detsamma gäller en bra risotto, krämig med färsk sparris. En annan favorit är kött i skivor, gräddsås, färsk gurka och gelé.

Har du någon speciell matupplevelse, något du kommer ihåg extra mycket?
– Det var innan vi hade barnen som jag och min fru tågluffade till Grekland. Vi hade inte så mycket pengar så vi köpte en grekisk sallad och husets vin att dela på. Omgivningen var fantastisk med den härliga vinden och de vita husväggarna och Ullas blå ögon. Det viktiga är inte vart man äter utan med vem.


Vem skulle du vilja äta middag med och varför? (du får välja helt fritt, d.v.s. det kan vara såväl nu levande som döda personer - ex Gustav Vasa...). Vad skulle du då bjuda på?
– Jag skulle vilja äta middag med Tage Danielsson och Astrid Lindgren och då skulle jag bjuda på stekt strömming med färskpotatis och tillbehör.

Personligt

Namn: Ernst Kirchsteiger
Ålder: 50
Yrke: Kreatör och programledare
Bor: Norr om Örebro
Familj: Sönerna Ludvig, 20, och Sebastian, 24, hustrun Ulla
Aktuell med: Sommar med Ernst på TV4