"Det är tufft att vara kock"

"Det är tufft att vara kock"

Niklas "Mat-Niklas" Ekstedt om dammsugning, matskribenter och avskurna fingrar. Dessutom bjuder vi på flera av hans goda recept här nedan.

Är livet som stjärnkock så glamoröst som det verkar?
– Verkligen inte – det finns en anledning till att väldigt få i branschen är över 35 eller kvinnor. Det är tufft.

Vad är det värsta du tvingas göra i köket?
– Eftersom man är något av en problemlösare så kan det vara allt från att fixa avlopp till att ta hand om diskarnas avskurna fingrar. Dammsugning i matsalen är det tråkigaste.

Har du några anekdoter från köket att bjuda på?
– Oj, det finns så många. När jag jobbade i Chicago drog en kollega en ostronkniv rakt genom handen. Han var borta i ett år efteråt – att få skaldjurssaft inuti handen är nog inte optimalt. Några ben gick sönder också. Jag minns även när en köksmästare på KB fastnade med slipsen i degkroken. En annan läskig grej var en diskare som höll i ett vinglas modell större, när toppen gick av och han satte resten av glaset direkt i pulsådern. Det var ganska aggressivt!

Berätta om din värsta dag på jobbet!
– En gång såg jag att en av Sveriges värsta matskribenter satt i matsalen. Jag hade haft en dålig dag och trodde inte att det var sant, men givetvis gick jag in i köket och sa åt alla att ha blykoll på bord nummer tolv. Samtidigt hör jag hur köksdörren öppnas och en servitris säger att en av gästerna har hittat plast i maten. Gissa vilket bord det var...

Läs hela intervjun med Niklas Ekstedt – och andra kockprofiler såsom Marcus Samuelsson och Christer Lingström – i FOOD, Sveriges första matmagasin för män.