"Det är på tiden att jag vinner nu"

"Det är på tiden att jag vinner nu"

Monika Ahlberg är redan en populär kock. Men på söndag kan hon bli ännu större. Då är hon nämligen i final i Gourmand World Cookbook Awards i London, i kategorin "Bästa kokbok av en tv-profil". För recept.nu berättar Monika bland annat om vad som utmärker en bra kokbok, stressen vid middagsbordet samt hur hon tänker fira en eventuell vinst. Läs hela intervjun med Monika här nedan.

Hur känns det att vara nominerad?
– Det är jättekul. Jag får uppmärksamhet för det jag gör, för mitt jobb. Och sådant är ju bara positivt.

Varför tror du att du kommit till final?

– Jag tror att juryn främst har tittat på min senaste bok Monikas bästa för våren, men också på det jag har gjort förut. Jag har ju varit nominerad tidigare men aldrig kommit till topp tre. Så nu tror jag att juryn tycker att det är på tiden att jag får komma med, och det tycker jag också. Dessutom är mina böcker lite speciella eftersom jag har årstidsbaserad mat med råvaror aktuella för säsongen.

Vad utmärker en bra kokbok?
– Att man kan äta sig igenom boken med ögonen. Och det tycker jag att man kan i mina böcker.

Vad mer gör dina kokböcker så populära?
– Jag spräcker gränserna hela tiden och är inte rädd för att visa upp mitt stressade vardagsliv som trebarnsmor. Det är enkla recept men samtidigt ändå läckra trerättersmiddagar. Detta går som en röd tråd i alla mina böcker, man ska känna att det är en Monikabok. Det tänkte jag redan från första boken, att det ska vara något för alla och samtidigt vara en upplevelse som sitter kvar länge. Man ska inte stressa i sig maten.

Kan du utveckla det?
– För mig är middagen ett sätt att umgås. Det är ju till exempel ett perfekt tillfälle för föräldrar att sätta sig ner och prata med sina barn, och samtidigt ett sätt att få en lugn stund i vår alltmer stressade tillvaro.

Hur ser du på dina chanser i tävlingen?
– Jag tror väl inte att jag kommer att vinna direkt, men jag blir ju sämst bronsmedaljör och det är ju inte så dåligt.

Vad betyder det att vinna en sådan här tävling?

– En vinst ger ju inga pengar, men det är ju toppen i marknadsföringssyfte. Vi har planer på att slå ihop alla mina årstidsböcker och då vore det ju kanon att kunna sätta en guldmedalj på framsidan. Dessutom ger det ju internationell uppmärksamhet.

Hur firar du en eventuell vinst?

– Då ska jag dricka champagne. Men jag åker hem från London redan på måndagen, så något längre firande på plats blir det inte.