"Boken är inspirerad av afrikansk vardag"

"Boken är inspirerad av afrikansk vardag"

Det afrikanska köket står i fokus i stjärnkocken Marcus Samuelssons nya bok Africa on my mind. För recept.nu berättar Marcus bland annat om arbetet med boken, varifrån han fått sitt stora matintresse samt varför han tog kontakt med Desmond Tutu. Här nedan hittar du intervjun samt smaprov ur boken!

Berätta om nya boken Africa on my mind.
– Idén med boken är att förmedla information om afrikansk mat. Jag vill bryta ner väggar så att folk får lära känna den afrikanska maten. För det finns ju så mycket att upptäcka. Det är en otrolig resa där maten är ett resultat av så mycket runtomkring, såsom religion, historia och kommers. Jag vill öppna en dialog över gränserna. Men det här är bara början, det är en inkörsport.

Vet vi för lite om andra länder överlag?
– Absolut! Jag tror alla människor har för lite information om sin omvärld, oavsett var vi bor. Och även inom Afrikas gränser har man dåliga kunskaper om grannländerna och vad man äter där. För maten skiljer sig åt i Afrika beroende på vilken tillgång man har till vatten, vad man odlar för något och så vidare.

Hur gick du till väga när du gjorde boken?
– Jag har varit i Afrika flera gånger de senaste 10 åren och reste då runt mycket och umgicks med lokalbefolkningen. För den här boken är inspirerad av vanligt folk. Jag har till exempel bott hos flera olika familjer och följt med dem i deras vardag, på stranden och under Ramadan.

Vad utmärker det afrikanska köket?
– Det finns en enorm mångfald. Maten har influenser från flera länder, i minst från kolonialtiden och länder som Portugal och Frankrike. En annan viktig sak är att man i Afrika äter tillsammans med varandra. Eftersom det inte finns några ålderdomshem eller liknande sociala nätverk, innebär det att man tar hand om varandra på ett annat sätt än vad vi gör i till exempel Sverige. Och det är något vi verkligen kan lära oss av, att ta hand om nära och kära mer.

Desmond Tutu har skrivit förordet i boken. Varför just han?
– Jag växte upp med Desmond Tutu som en representant för Afrika, och därför var det nästan självklart att han skulle skriva förordet. Så jag tog kontakt med honom och han tyckte boken var en kul idé. Jag tror att det hjälpte att jag kommer från Sverige, eftersom Desmond Tutu haft mycket att göra med oss genom åren.

Och han avslöjar även vilken Nelson Mandelas favoriträtt är?
– Ja, det är kul. Mandela älskar polentagryta med paprika, och det receptet har jag med i boken.

Var kommer ditt matintresse ifrån?
– Hemifrån, och mycket från min mormor som nästan alltid lagade maten. Det inspirerade mig, och eftersom jag är uppvuxen med hemlagad man så är mina smaklökar tränade för just detta, för att känna olika smaker.

Är smaklökarna något man kan träna upp?
– Absolut. Allt annat kan man ju träna upp, så varför inte smaklökarna?

Du är född i Etiopen, uppvuxen i Partille utanför Göteborg och bor numera i New York? Var känner du dig mest hemma?
– I Sverige känner jag mer ansvar på något sätt, för samhället, jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det. I USA kan jag snappa upp det som är bra och utelämna det dåliga. Jag har bott i New York i 14 år nu, och känner mig otroligt hemma där, men man vet ju aldrig vad som händer i framtiden.

Jag vet att du även är doktor i måltidsvetenskap vid Umeå universitet?
– Ja, det är givetvis mycket hedrande. Det knyter ju lite samman allt med Umeå i norr och Sydafrika i söder, och dessutom tycker jag att det är kul att det inte bara är i storstäderna allt händer. Jag är i Umeå och föreläser kanske en gång per år, men jag har flera för detta studenter därifrån som numera arbetar hos mig i New York. Folk är duktiga på saker oavsett var man kommer ifrån och har i bagaget. Det handlar om intresse, nyfikenhet och öppenhet mot det nya, jag kommer ju själv inte från någon restaurangfamilj.

Om du inte var kock utan en maträtt, vilken skulle det då vara?
– Oj, vilken svår fråga. Jag skulle nog vara etiopisk mat. Där finns det alltid något hett på tallriken samt något som tar ner hettan. Dessutom är maten inspirerad av arv och tradition, det passar på mig.

Slutligen ett tips till alla oss amatörkockar. Vad är det viktigaste att ha i ett kök?
– Bra redskap som kastruller och skärbrädor. Det behöver inte vara de flottaste märkena, gör en ordentlig research istället och se vad andra tycker är bra. Sedan tycker jag att man ska köpa hem ingredienser som man kan göra flera rätter av. Mat är ju dyrt, så köp fisk och använd den som filé, i grytor och i soppor.

Personligt

Namn: Marcus Samuelsson
Ålder: 38 år
Bor: New York
Aktuell med: Boken Africa on my mind, med recept från Afrika.

Vill du ha fler recept från Marcus Samuelsson så hittar du det här!


Ur Africa on my mind