Tournedos

Tournedos
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Tournedos

13 ingredienser

40 min

Tournedos är ett saftigt och mört kött och en riktigt klassisk delikatess. Här flamberas den med konjak!

Tournedos är skurna av mittbiten på oxfilén och klassas som den finaste delen. Kallas ibland även för "filéns hjärta".

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar oxfilé (tournedos) [à 150 g]
  • 1 msk senap
  • 2 tsk dragon
  • 1 gul lök
  • 1 förp champinjoner (hela)
  • 3 dl grädde
  • 1 köttbuljongtärning
  • 5 droppar tabasco
  • 1 dl rött vin
  • cognac, till flambering
  • salt
  • vitpeppar
  • soja

Gör så här

  1. Salta och peppra köttet på båda sidor. Hetta upp en grillpanna och stek oxfilébitarna i smör på inte allt för hög värme, cirka 3-4 minuter på varje sida.
  2. Skvätt över lite konjak och tänd på. Tänk på att inte ha fläkten på när du flamberar. Låt elden brinna ut.
  3. Pensla köttbitarna med senap och krydda med dragon. Ta ur köttet ur stekpannan.
  4. Finhacka löken och fräs upp i pannan. Tillsätt champinjonerna. Häll i grädden, en smulad buljongtärning och några droppar tabasco.
  5. Smaka av med rödvin, lite konjak, en matsked senap och lite soja. Färgen ska bli ganska mörk. Låt puttra några minuter. Vill man ha såsen lite tjockare går det bra att reda med idealmjöl.
  6. Lägg i köttbitarna, ös lite sås över och låt allt puttra några minuter tills köttet är genomvarmt.