Ugnsbakad piggvar med gräddstuvad purjolök, sås med en arom av bittermandel

0 röster
4
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 vackra skivor piggvar på 80 g ur en piggvar på minst 5 kg

G a r n i t y r :

  • det vita av 2 purjolökar
  • 1 dl vispgrädde
  • 28 vårlök, petits oignons nouveaux
  • 1 röd paprika
  • 50 g mandlar

S å s :

  • det vita av 1 purjolök
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 5 dl fiskfumet
  • några droppar bittermandelessens
  • salt, nymalen vitpeppar från kvarnen.

Gör så här

  1. Skala lökarna. Tag undan 12 hela. Strimla de andra 16. Skala paprikan. Tag bort hinnor och frön. Skär paprikan i stavar. Svetta försiktigt lök och paprika var för sig. Blanda dem sedan.
  2. Skär det vita av de två purjolökarna i grova stavar. Förväll dem i kokande vatten. Låt dem rinna av väl. Koka dem färdiga i grädden.
  3. Skär mandlarna i stavar. Låt dem få litet färg på en bakplåt i ugnen.
  4. Strimla det vita av en purjo till såsen. Svetta strimlorna i en kastrull med litet smör.
  5. Häll på fiskfumeten och koka upp. Häll i grädden. Koka ihop. Mixa såsen. Vispa ner en klick smör. Salta och peppra.
  6. T i l l a g n i n g :
  7. Sätt ugnen på 70°. Låt den bli varm.
  8. Baka fiskskivorna 7 minuter på en plåt i ugnen.
  9. Värm garnityren: lök/paprika och de nya lökarna /oignons nouveaux i smör. Värm purjolöken i grädden. Värm såsen och krydda den med några droppar bitter mandel-essens.
  10. P r e s e n t a t i o n :
  11. Fördela den gräddstuvade purjolöken i mitten på fyra tallrikar. Lägg på en skiva piggvar.
  12. Strö lök/paprika på fisken. Lägg tre nya lökar runt om.
  13. Fördela mandelstavarna på piggvarsskivorna.
  14. Ringla sås runtom.
  15. Servera genast!
15 november 2007
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept