Moussaka

Moussaka

8

22 ingredienser

Ingredienser

portioner4
  • 500 g köttfärs
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 1 tsk salt
  • 0,25 tsk svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 1 förp krossade tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk ströbröd
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 4 tsk oregano
  • 0,5 krm malen kanel
  • 0,5 krm hel nejlika, malda
  • 1 tsk basilika
  • 500 g potatis
  • 1 aubergine

Bechamelsås:

  • 1 l mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör (eller margarin)
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 2 äggulor
  • 1 dl ost, riven

Gör så här

  1. Bryn köttfärsen i oljan. Tillsätt lök, salt och peppar och bryn alltsammans ytterligare en liten stund. Tillsätt de krossade tomaterna och övriga ingredienser och låt köttfärsen puttra i fem minuter på svag värme.
  2. Skala potatisen och skär dem och auberginen i tunna skivor. Salta dem och fritera dem i olivolja var för sig.
  3. Bechamelsås: Smält matfettet i kastrullen och lyft sedan kastrullen av värmen. Rör i mjölet och tillsätt mjölken. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och koka såsen under omrörning i 3-5 minuter tills den har tjocknat. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt äggulorna och osten.
  4. Ta fram en ungssäker form. Lägg potatisen i ett lager på bottnen av formen. Lägg sedan aubergin över potatisen, sedan köttfärsen med bechamelsås. Strö därefter över lite riven ost och sist lite ströbröd.
  5. Ställ formen i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter i 225 grader.
  6. Ställ över folie mot slutet för att inte såsen ska bli bränd.