6-minutersägg och avokado på rågbröd

6-minutersägg och avokado på rågbröd
Foto: Lennart Weibull

6-minutersägg och avokado på rågbröd

Av: Rasmus Axelsson, Anna Axelsson

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

10 m

2000-talets svar på ägg med kaviar-macka! /Anna och Rasmus

Recept ur boken "Frukost hela dagen" av Anna och Rasmus Axelsson.

Ingredienser

portioner
  • 1 skiva rågbröd
  • 0,5 avokado
  • 0,5 tsk za'atar, se nedan
  • 1 krm havssalt
  • 0,5 tsk olivolja
  • 1 ägg, rumsvarmt

Za'atar

  • 0,5 dl sumak
  • 1 dl vita sesamfrön, rostade
  • 1 dl svarta sesamfrön, rostade
  • 0,5 dl torkad timjan

Gör så här

  1. Skala det kokta ägget.
  2. Lägg en skiva rågbröd på en tallrik, gröp ur avokadon och mosa den lätt på brödet. Lägg ägget på avokadon, toppa med za’atar, havssalt och olivolja.
  3. Storleken på ägget och att du förvarar äggen i rumstemperatur har stor betydelse för att lyckas få ett perfekt 6-minutersägg. Tänk dock på att hållbarheten på äggen minskar i rumstemperatur. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i ägget när vattnet kokar. Dra ner temperaturen till medel. Vattnet ska fortfarande bubbla lätt. Sätt en timer på 6 minuter. När klockan ringer, dra av kastrullen från plattan och spola i ljummet vatten cirka 1 minut. Låt ägget vila ett par minuter innan du skalar det.
  4. Za'atar är en traditionell örtkryddning från Mellanöstern som står på bordet på samma sätt som salt och peppar. Den innehåller sumak, en turkisk krydda med hög syra.
  5. Mortla alla ingredienser. Vi har uteslutit olivolja och salt i vårt recept och väljer istället att toppa med det vid servering