I samarbete med FELIX

5 anledningar att äta mer hummus

Den populära kikärtsröran från Mellanöstern har snabbt blivit en favorit även här i Sverige - inte så konstigt med tanke på hur gott
det är!
Den krämiga och lena röran består av fint mixade kikärtor, tahini (sesampasta), vitlök och citron. Hummusen toppas ofta med en god olivolja och lite spiskummin.
Men det finns fler anledningar - utöver den goa smaken - att äta hummus oftare!

1. Hummus är gott till det mesta
En klassiker är kanske att servera hummus som dipp till lite grönsaksstavar och pitabröd, eller som röra på mezebuffén. Har du testat hummus som pålägg på frukostmackan? Det blir ett veganskt alternativ till smör och ost. Testa att servera hummus som sås till kyckling i ugnen, eller till en grillad entrecôte. Hummus är gott till det mesta!

2. Kikärtor är en bra proteinkälla
Kikärtor och andra baljväxter innehåller en stor del protein, vilket gör hummus perfekt för vegetarianer eller flexitarianer som vill fylla upp den köttfria tallriken. Förutom att kikärtan innehåller mycket protein är den också rik på folat och selen.


3. Sesamfrön är nyttigt
Tahini är den ingrediens som gör hela hummusen! Tahini ska bestå av enbart fint mixade sesamfrön och lite salt. Sesamfrön är en utmärkt källa till kalcium, järn och fibrer.

Hummus är gott till det mesta!

4. Det är billigt

Kikärtor är inte alls dyrt. Konserverade och färdigkokta kikärtor är smidigt och enkelt att använda till hummus.
Torkade kikärtor är snäppet billigare men är lite tidskrävande eftersom de ska blötläggas i åtta timmar och sedan kokas i en timme.
För den som inte orkar göra egen, Felix har precis lanserat tre goda och ekologiska hummussmaker, Naturell, Rostad paprika och Tomat & basilika.


5. Det är mättande

Den stora andelen protein och nyttiga fetter gör att du håller dig mätt länge! Bre på frukostmackan, använd som mellanmål, i fredagstacon, fyll lunchwrapen eller servera som sås till kvällsmiddag och du behöver inte gå hungrig.

Du kan smaksätta din hummus med nästan vad som helst. Byt ut en del kikärtor och rödbeta så får du en vackert rosa och god kikärtsröra, eller toppa hummusen med din favoritkrydda!
Här kan du se hur du enkelt gör en härligt god rödbetshummus!Gott med hummus