Zuleikatårta

Zuleikatårta
Foto: TV4

Mandeltårta fylld med både konjakssmörkräm och vaniljsmörkräm. Toppas med flagad mandel.

Zuleikatårtan brukade min farmor alltid servera och det är min pappas absoluta favorit. Receptet har jag fått av min pappas gamla barnsköterska, nedtecknat på en handskriven lapp med darrig handstil. Då min farfar fyllde 90 ordnade jag och min man en riktigt fin födelsedagsmiddag hemma hos oss för hela släkten och min farfars närmaste vänner. Till den kvällen hade jag bakat den här tårtan som en överraskning och min farfar blev faktiskt nästan tårögd av lycka. När min pappa fyllde sextio önskade även han sig Zuleikatårta till efterrätt och jag stod i flera dagar och bakade den till alla gästerna. Och han blev så glad! /Viveca

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

21 maj 2015
Visa mer
2 h

Du behöver

Bottnar

  • 6 äggvitor
  • 150 g sötmandel, skållad och finhackad/grovmalen
  • 1,75 dl socker

Smörkräm med konjak

  • 2 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 0,75 dl socker
  • 50 g smör
  • 5 cl konjak

Vaniljsmörkräm

  • 1 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 0,4 dl socker
  • 25 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker

Smörkräm till dekoration

  • 170 g smör
  • 6 dl florsocker
  • 2,5 tsk kokande vatten
  • 1-2 tsk konjak

Dekoration

  • 100 g rostad flagad mandel
  • aprikosfärgade färska rosor

Gör så här

  1. Botten
    Blanda socker och mandel,
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda försiktigt ner mandel- och sockerblandningen.
  3. Lägg ut 3 rundlar smet (ca 15-16 cm breda) på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175-200 grader ca 25 min. Låt svalna.
  4. Smörkräm med konjak
    Blanda grädden med äggulorna, konjaken, vaniljsocker, sockret och smöret och sjud till en tjock kräm i tjockbottnad kastrull under ivrig vispning. Låt svalna ca 45 min.
  5. Smörkräm med vaniljsocker
    Blanda grädden med äggulorna, sockret och smöret och sjud till en tjock kräm i tjockbottnad kastrull under ivrig vispning. Låt svalna ca 45 min.
  6. Dekorationskräm
    Vispa smöret fluffigt i 5-10 min. Tillsätt florsockret lite i taget under vispningen. Tillsätt det kokande vattnet och konjaken. (Tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens).
  7. Montering
    Bred hälften av konjakssmörkrämen över den understa botten och lägg på en botten till.
  8. Bred vaniljsmörkrämen över den andra botten och lägg på den tredje.
  9. Bred resten av konjakssmörkrämen över den översta tårtbotten och spackla sidorna. Låt stå i kylen 30 min om du har tid.
  10. Spritsa ut dekorationssmörkrämen över tårtan i dekorativa pluppar längs med sidorna och gör rosor ovanpå.
  11. Strö försiktigt rostad mandel över utan att det landar på rosorna. Strö det som är kvar av den rostade mandeln runt om tårtan dekorativt och garnera tårtfatet med aprikosfärgade rosor. Förvara kakan i kylen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept