Zucchinipaj från Kreta

Zucchinipaj från Kreta
Foto: TV4

Till skillnad från vanlig pajdeg är filodegen nästan helt fettfri och mycket kalorifattig. Den köps färdig, antingen färsk eller fryst. Zucchinin är som bäst på sensommaren och hösten.

25 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 paket filodeg à 670 g (6 ark)
  • 1 msk olivolja
  • 450 g zucchini
  • 2 krm salt
  • 1 stor potatis
  • 200 g fetaost
  • 3 ägg
  • 2,5 dl lättmjölk
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 tsk timjan

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Klyv zucchinin på längden och gröp ut de grova kärnorna. Skiva zucchinin, lägg i ett durkslag och strö över salt. Ta fram filodegen ur frysen och veckla upp den. Pensla pajformen med olja. Klä formen med filodeg.
  2. Skala potatisen och skiva den mycket tunt. Fördela skivorna i bottnen på pajen. Krama ur zucchiniskivorna och lägg dem ovanpå potatisen. Smula över fetaosten. Vispa ihop ägg och mjölk. Pressa i vitlök och tillsätt peppar och timjan.
  3. Häll smeten över zucchinin i formen. Jämna till/klipp bort filodeg som sticker upp över kanten. Strö över sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter tills pajen stelnat.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept