Zucchinifalafel i pitabröd

Zucchinifalafel i pitabröd
Foto: Mattias Kristiansson
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Zucchinifalafel i pitabröd

17 ingredienser

35 m

Om en piggt grön zucchini och en frasig falafel skulle få ett kärleksbarn, skulle det vara de här brutalt goda bollarna. Jag kan äta dem som godis framför tv:n, men de gillar ju bäst att få vila i varma pitabröd, omfamnade av tahinisås. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Vego hela dagen

Ingredienser

portioner
  • 400 g kikärtor (på burk)
  • 300 g zucchini
  • 1 rödlök
  • 2,5 dl brödsmulor
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • olivolja, att steka i

Tahinisås

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl tahinipasta
  • 1 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron, saften från
  • 0,5 tsk salt

Till servering

  • 8 pitabröd
  • sallad
  • grönsaker

Gör så här

  1. Sila av spadet från kikärterna. Skölj dem i vatten och låt rinna av. Häll sedan ner dem i en matberedare och mixa fint. Skrapa ner i en skål med en slickepott.
  2. Riv zucchinin fint. Krama ut så mycket vätska du bara kan med händerna, så att rivet blir lite torrare. Häll ner i skålen med kikärterna.
  3. Hacka rödlöken fint och vänd ner i skålen tillsammans med brödsmulor, majsstärkelse, olivolja och salt. Blanda väl och forma sedan till runda bollar.
  4. Stek gyllenbruna i lite olja tills alla falaflar har fått fint med färg.

Tahinisås

  1. Pressa ner vitlöksklyftan i en skål. 
 Pressa citronen. Vispa ner tahini, vatten, olivolja, citronsaft och salt. Du kan även använda stavmixer. Klart!

Servering

  1. Värm pitabröden och fyll med zucchinifalafel, tahinisås, sallad och grönsaker.