Zucchinifalafel i pitabröd

35 m
4

Om en piggt grön zucchini och en frasig falafel skulle få ett kärleksbarn, skulle det vara de här brutalt goda bollarna. Jag kan äta dem som godis framför tv:n, men de gillar ju bäst att få vila i varma pitabröd, omfamnade av tahinisås. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Vego hela dagen

1 februari 2016
Visa mer
35 m
4

Du behöver

  • 400 g kikärter (på burk)
  • 300 g zucchini
  • 1 rödlök
  • 2,5 dl brödsmulor
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • olivolja, att steka i

Tahinisås

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl tahini
  • 1 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron, saften från
  • 0,5 tsk salt

Till servering

  • 8 pitabröd
  • sallad
  • grönsaker

Gör så här

  1. Sila av spadet från kikärterna. Skölj dem i vatten och låt rinna av. Häll sedan ner dem i en matberedare och mixa fint. Skrapa ner i en skål med en slickepott. 

  2. Riv zucchinin fint. Krama ut så mycket vätska du bara kan med händerna, så att rivet blir lite torrare. Häll ner i skålen med kikärterna. 

  3. Hacka rödlöken fint och vänd ner i skålen tillsammans med brödsmulor, majsstärkelse, olivolja och salt. Blanda väl och forma sedan till runda bollar. 

  4. Stek gyllenbruna i lite olja tills alla falaflar har fått fint med färg. 

  5. Tahinisås
    Pressa ner vitlöksklyftan i en skål. 
 Pressa citronen. Vispa ner tahini, vatten, olivolja, citronsaft och salt. Du kan även använda stavmixer. Klart! 

  6. Servering
    Värm pitabröden och fyll med zucchinifalafel, tahinisås, sallad och grönsaker.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept