Poh Pia - vårrullar

Från Efter tio

Vårrullar är kinesiska klassiker som blir utsökta när man gör dem själv.

28 augusti 2008
Visa mer
1h
4

Du behöver

  • 250 g glasnudlar
  • 1 pkt vårrullekskal (50 st)
  • 1 st morot
  • 0,5 st kålhuvud
  • 2 msk olja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 300 g fläskfärs
  • 200 g böngroddar
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 1 msk ostronsås
  • 1 msk thailändsk soja
  • 1 knivsudd ajinomoto
  • olja till fritering
  • dippsås till servering
  • Söt chilisås, färdigköpt, till servering

Gör så här

  1. Blötlägg glasnudlarna i vatten i 15 minuter och skär dem sedan i 10 centimeter långa bitar. Ta ut paketet med vårrulleskal från frysen. Skala och finhacka eller grovriv moroten. Skär kålhuvuden i smala strimlor.
  2. Hetta upp olja i en wok eller stor stekpanna. Pressa i vitlök, tillsätt fläskfärs, rör om och stek tills färsen fått fin färg. Tillsätt morot, kål och böngroddar. Lägg i glasnudlar och rör om.
  3. Tillsätt socker, salt, ostronsås, soja och ajinomoto. Stek under ordentlig omrörning i 5 minuter. För över vårrullefyllningen i en bunke och låt svalna.
  4. Ta en skärbräda och häll upp lite olja i ett glas. Ta bara ut 5 vårrulleskal åt gången ur paketet, annars torkar de. Fukta skärbrädan och fingrarna med lite olja och lägg därefter ut skalen på brädan.
  5. Fukta skalens fyra hörn med lite olja. Lägg 1 matsked med fyllning i skalets nedre högra hörn. Vik över hörnet och rulla in fyllningen. Vik in hörnen på sidan mot mitten, så att inte fyllningen letar sig ut. Fortsätt tills du kommer fram till det sista hörnet. Fukta med lite olja och klistra fast hörnet ordentligt med den.
  6. Häll olja i en wok eller tjockbottnad gryta tills den täcker 3 centimeter upp i kastrullen och hetta upp. Det är viktigt att vårrullarna så gott som täcks av oljan. Lägg inte i fler än 4-5 rullar på samma gång i den heta oljan, annars blir det svårt att få fin färg på dem. Kom ihåg att inte ha igång fläkten när något friteras!
  7. Fritera rullarna. Vänd på dem under friteringen för att ge dem en jämn, gyllenbrun färg. När vårrullarna fått fin färg, lyft upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.
  8. Vårrullar måste ätas direkt, annars förlorar de sin frasighet. Det är gott att servera dem med söt chilisås.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept