Wonton/Huntun 馄饨

Wonton/Huntun 馄饨
Foto: Xia Meijer

Wonton/Huntun 馄饨

Av: Xia Meijer

10 ingredienser

Övning ger färdighet. Det är lite pyssligt att få ihop dessa wontons men efter några stycken går det som på räls.

Glöm inte att tina wontondeg och räkor i god tid.

Koka dina wonton precis innan de ska serveras.

Ingredienser

  • 300 g räkor
  • 300 g fläskfärs
  • 150 g stjälkselleri (eller gräslök)
  • 1,5 g salt
  • vinäger
  • sesamolja
  • soja
  • Wonton degblad
  • vatten
  • koriander

Gör så här

  1. Hacka räkor och gräslök/selleri fint.
  2. Marinera fläskfärs och hackade räkor med 35 ml sojasås och 1,5 matsked sesamolja i ca 15 minuter.
  3. Tillsätt salt och finhackad gräslök/selleri.
  4. Se på bilderna hur man sveper in Wonton. Lägg ca 1 tesked fyllning i ett hörn, rulla tills det är en liten spets kvar
  5. Blöt degen i båda ändor med blöt fingertopp, den ena på övre sida och den andra på nedre sida.
  6. Vik ihop de två ändorna och vik in de i hålet. Hit kan du förbereda.
  7. Koka vatten i vattenkokare, häll vattnet i en stor kastrull och fortsätt att koka.
  8. Tillsätt Wonton i sjudande vatten, koka Wonton tills de börjar flyta och sedan ett par minuter till.
  9. Lägg Wonton i soppskålar tillsammans med det sjudande vattnet.
  10. Servera med vinäger (2 delar), sojasås (1 del), några droppar sesamolja och lite koriander.