Williams prinsesstårta

Williams prinsesstårta
Foto: Andreas Lundberg/TV4

Du behöver

Tårtbotten

  • 300 g ägg
  • 150 g strösocker
  • 150 g vetemjöl
  • 50 g smör
  • 5 g bakpulver

Vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 120 g äggulor
  • 125 g socker
  • 40 g maizena
  • 50 g smör

Dekoration

  • 300 g hallon
  • 5 dl grädde
  • 500 g grön marsipan på rulle
  • 500 g rosa marsipan på rulle
  • 100 g mörk bakchoklad

Gör så här

  1. Tårtbotten
    Sätt ugnen på 180 grader. Sätt på vatten till vattenbad.
  2. Sikta ihop vetemjöl och bakpulver. Smält smöret.
  3. Vispa ägg och socker i vattenbadet till cirka 40 grader. Ta av och fortsätt vispa till cirka 20-25 grader.
  4. Sikta ner mjölet och bakpulvret i äggsmeten under omrörning. Vänd ner smöret.
  5. Smörj och bröa en form.
  6. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. Låt svalna.
  7. Vaniljkräm
    Dela vaniljstängerna. Koka upp mjölk, de delade vaniljstängerna, och 0,5 dl socker. När det kokat upp, ta bort kastrullen från värmen.
  8. Medan du väntar vispa äggulor och sockret och maizenan luftigt.
  9. Plocka ur vaniljstängerna, skrapa ur alla frön. Lägg fröna i mjölken. Vänd ner de vispade äggen i mjölken.
  10. Koka upp krämen under omrörning på medelvärme. Rör hela tiden medan det kokar upp. Låt koka två minuter under omrörning. Tag bort kastrullen från värmen och lägg i smöret rör runt tills det har smält.
  11. Sila krämen genom en finmaskig sil. Ställ in krämen i frys eller kyl.
  12. Dekoration
    Smält chokladen över ett vattenbad.
  13. Spritsa chokladen till hjärtan på ett bakplåtspapper.
  14. Kavla ut marsipanlocket på bakplåtspapper.
  15. Gör kronorna i rosa marsipan.
  16. Vispa 3 dl grädde i en skål och 2 dl grädde i en annan skål.
  17. Montering
    Dela tårtan i tre delar.
  18. Lägg ett tunt lager vaniljkräm på första botten. Spritsa en kant runt med vaniljkräm. Lägg på hallon.
  19. Blanda 3 dl vaniljkräm med 3 dl vispad grädde. Stryk lite ovanpå hallonen.
  20. Lägg på nästa botten. Stryk på krämgrädde. Forma en liten kulle mot mitten.
  21. Lägg på sista bottnen med den skurna sidan uppåt. Stryk på med grädde, forma en kulle och runt alla kanter. Lägg på marsipanen, skär rent, dekorera och pudra med florsocker.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept