Wictorias vegetariska shabbes-soppa med basilikakräm

30 m
4
Wictorias vegetariska shabbes-soppa med basilikakräm
Foto: TV4

Tomatsoppa som serveras med basilikakräm och nybakad Challefläta.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

18 oktober 2015
Visa mer
30 m
4

Du behöver

Soppa

  • 1 stor gul lök
  • 4 färska tomater
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 1 krm peppar
  • 1 krm chilipulver
  • 1 krm spiskummin
  • 1 dl mellan- eller vispgrädde
  • smör eller margarin, till stekning
  • ca 0,5 dl rött vin
  • salt

Basilikacrème

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 kruka färsk basilika
  • salt
  • peppar
  • 1 msk citronsaft
  • 1 klyfta vitlök

Challebröd

  • 2 dl vatten, hett
  • 2 msk olja
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 50 g jäst
  • ca 12 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • vallmofrön, till dekoration
  • uppvispat ägg, till dekoration

Gör så här

  1. Soppa
    Skala och hacka löken. Fräs den i lite matfett.
  2. Skär de färska tomaterna i små tärningar.
  3. Blanda lök, krossade tomater, färska tomater, tomatpuré, grönsaksbuljongtärningen och vatten i en rejäl kastrull. Låt koka ca 10 minuter. Smaka av med kryddor
  4. Mixa allt med stavmixer eller i en matberedare. Späd med grädde för att få soppan krämig.
  5. Basilikacrème
    Finhacka rejält med färska basilikablad och blanda med crème fraiche och kryddor.
  6. Klicka i soppan strax före servering eller servera bredvid.
  7. Challebröd
    Sätt ugnen på 230 grader.
  8. Häll hett vatten över salt och olja i degblandaren.
  9. När detta svalnat tillsätter man resten av vattnet, jästen, uppvispade ägg (spara lite att pensla brödet med), socker och vetemjöl. Arbeta degen väl till den är jämn och blank och släpper kanterna.
  10. Täck över degen och låt den vila på varm plats tills den jäst till sin dubbla storlek.
  11. Tag upp degen på bakbordet, fortsätt knåda den och dela därefter degen i 4 delar. Fläta tre av dem till en stor fläta. Den fjärde delen delas i tre delar och flätas. Lägg denna ovanpå den stora flätan. Pensla med uppvispat ägg, strö över vallmofrön och låt degen vila i ca 20 minuter.
  12. Grädda i 20 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet vila i eftervärmen i ca 10 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept