Wictorias vegetariska shabbes-soppa med basilikakräm

Wictorias vegetariska shabbes-soppa med basilikakräm
Foto: TV4

Wictorias vegetariska shabbes-soppa med basilikakräm

Av: Wictoria - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

30 m

Tomatsoppa som serveras med basilikakräm och nybakad Challefläta.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1 gul lök (stor)
  • 4 tomater
  • 1 förp krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 1 krm peppar
  • 1 krm chilipulver
  • 1 krm malen spiskummin
  • 1 dl grädde (mellan- eller visp)
  • smör, till stekning (eller margarin)
  • ca 0,5 dl rött vin
  • salt

Basilikacrème

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 kruka färsk basilika
  • salt
  • peppar
  • 1 msk citron, saft
  • 1 klyfta vitlök

Challebröd

  • 2 dl vatten, hett
  • 2 msk olja
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 50 g jäst
  • ca 12 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • vallmofrö, till dekoration
  • ägg, till dekoration

Gör så här

Soppa

  1. Skala och hacka löken. Fräs den i lite matfett.
  2. Skär de färska tomaterna i små tärningar.
  3. Blanda lök, krossade tomater, färska tomater, tomatpuré, grönsaksbuljongtärningen och vatten i en rejäl kastrull. Låt koka ca 10 minuter. Smaka av med kryddor
  4. Mixa allt med stavmixer eller i en matberedare. Späd med grädde för att få soppan krämig.

Basilikacrème

  1. Finhacka rejält med färska basilikablad och blanda med crème fraiche och kryddor.
  2. Klicka i soppan strax före servering eller servera bredvid.

Challebröd

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Häll hett vatten över salt och olja i degblandaren.
  3. När detta svalnat tillsätter man resten av vattnet, jästen, uppvispade ägg (spara lite att pensla brödet med), socker och vetemjöl. Arbeta degen väl till den är jämn och blank och släpper kanterna.
  4. Täck över degen och låt den vila på varm plats tills den jäst till sin dubbla storlek.
  5. Tag upp degen på bakbordet, fortsätt knåda den och dela därefter degen i 4 delar. Fläta tre av dem till en stor fläta. Den fjärde delen delas i tre delar och flätas. Lägg denna ovanpå den stora flätan. Pensla med uppvispat ägg, strö över vallmofrön och låt degen vila i ca 20 minuter.
  6. Grädda i 20 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet vila i eftervärmen i ca 10 minuter.