Werners knäck och kola

Werners knäck och kola
Foto: TV4

Ofrånkomlig på gottebordet är den hemlagade knäcken och kolan. Det här är ett grundrecept som går att använda till båda.

26 januari 2009

Du behöver

Knäck:

  • 2 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl sirap
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl hackad mandel

Kola

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl sirap
  • 1,5 msk kakao
  • 100 g smör

Gör så här

  1. Knäck: Blanda vispgrädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca 40 minuter, rör om då och då. Gör ett kolaprov: droppa lite av smeten i ett glas kallt vatten. Om droppen stelnar är kolasmeten klar. Flyter den ut och blandar sig med vattnet - koka lite till. När kolan kokat klart rör du ner mandeln. Häll i knäckformar.
  2. Kola: Blanda smör, socker, sirap och kakao i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills kolaprovet* "håller". Rör om då och då. Häll upp smeten på smörad plåt, låt kallna och skär sedan i portionsbitar. Linda in kolorna i cellofan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept