Werners glasmästarsill

Werners glasmästarsill
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Werners glasmästarsill

12 ingredienser

Glasmästarsillen skiljer sig från annan julbordssill genom att den har ryggbenet kvar. Lägg den i glasburk så att man ser den ordentligt på bordet, och var noga med proportionerna på ingredienserna.

Ingredienser

portioner
  • 2 hela salta sillar [ca 700 g]
  • dill, hackad
  • 5 dl vatten
  • 11 cl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 0,25 purjolök (det gröna) skuren i skivor
  • 0,5 gul lök, i skivor
  • några skivor morötter
  • 1 msk färsk pepparrot, strimlad
  • 5 hela nejlikor
  • 2 lagerblad
  • 1 msk kryddpeppar, grovstött

Gör så här

  1. Rensa och fjälla sillen väl, ta bort alla fenor men låt skinnet och ryggbenet sitta kvar. Skär sillen tvärs över i 2 cm tjocka bitar och låt dem ligga i kallt vatten ca 12 timmar. Smaka gärna av så att den blir lagom urvattnad.
  2. Blanda vatten, ättiksprit, kryddpeppar och socker till lagen i en kastrull. Lägg i kryddnejlikor och lagerblad. Låt det koka upp och sedan småkoka i 5 minuter. Låt lagen kallna helt.
  3. Ta upp sillen ur vattnet och låt den rinna av väl. Varva bitarna med purjo, lök, morot och pepparrot i en glasburk. Häll över den nedkylda lagen och låt sillen stå ett par dagar i kylskåp. Strö lite hackad dill över vid serveringen. Sillen håller ca 2 veckor i kylskåpet.