Glasmästarsillen skiljer sig från annan julbordssill genom att den har ryggbenet kvar. Lägg den i glasburk så att man ser den ordentligt på bordet, och var noga med proportionerna på ingredienserna.
Rensa och fjälla sillen väl, ta bort alla fenor men låt skinnet och ryggbenet sitta kvar. Skär sillen tvärs över i 2 cm tjocka bitar och låt dem ligga i kallt vatten ca 12 timmar. Smaka gärna av så att den blir lagom urvattnad.
Blanda vatten, ättiksprit, kryddpeppar och socker till lagen i en kastrull. Lägg i kryddnejlikor och lagerblad. Låt det koka upp och sedan småkoka i 5 minuter. Låt lagen kallna helt.
Ta upp sillen ur vattnet och låt den rinna av väl. Varva bitarna med purjo, lök, morot och pepparrot i en glasburk. Häll över den nedkylda lagen och låt sillen stå ett par dagar i kylskåp. Strö lite hackad dill över vid serveringen. Sillen håller ca 2 veckor i kylskåpet.