Werners glasmästarsill

Werners glasmästarsill
Foto: TV4

Glasmästarsillen skiljer sig från annan julbordssill genom att den har ryggbenet kvar. Lägg den i glasburk så att man ser den ordentligt på bordet, och var noga med proportionerna på ingredienserna.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 2 hela salta sillar, ca 700 g
  • hackad dill
  • 5 dl vatten
  • 11 cl ättiksprit (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 0,25 purjolök (det gröna) skuren i skivor
  • 0,5 medelstor gul lök i skivor
  • några skivor morötter
  • 1 msk strimlad färsk pepparrot
  • 5 kryddnejlikor
  • 2 små lagerblad
  • 1 msk grovstött kryddpeppar

Gör så här

  1. Rensa och fjälla sillen väl, ta bort alla fenor men låt skinnet och ryggbenet sitta kvar. Skär sillen tvärs över i 2 cm tjocka bitar och låt dem ligga i kallt vatten ca 12 timmar. Smaka gärna av så att den blir lagom urvattnad.
  2. Blanda vatten, ättiksprit, kryddpeppar och socker till lagen i en kastrull. Lägg i kryddnejlikor och lagerblad. Låt det koka upp och sedan småkoka i 5 minuter. Låt lagen kallna helt.
  3. Ta upp sillen ur vattnet och låt den rinna av väl. Varva bitarna med purjo, lök, morot och pepparrot i en glasburk. Häll över den nedkylda lagen och låt sillen stå ett par dagar i kylskåp. Strö lite hackad dill över vid serveringen. Sillen håller ca 2 veckor i kylskåpet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept