Operakällarens strömming à la Werner Vögeli

Operakällarens strömming
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Operakällarens strömming à la Werner Vögeli

Av: Werner Vögeli

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

1h 20 min

Som förrätt serverar Operakällaren strömmingen med smör och bröd. Därtill för den som önskar, 12-procentig ättikssprit att droppa över. Som huvudrätt serveras strömmingen med potatispuré eller kokt potatis.

Ingredienser

portioner
  • 600 g strömming, urtagen, utan fenor och huvud
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar, från kvarn
  • 1,5 dl grovt rågmjöl
  • 80 g smör

Gör så här

  1. Skölj de urtagna och ansade strömmingarna och låt dem rinna av ordentligt.
  2. Vispa samman ägget, grädden, salt och vitpeppar. Lägg strömmingarna i blandningen. Vänd några gånger så att så mycket som möjligt av äggblandningen sugs upp. Låt strömmingen ligga kvar i äggblandningen i minst en timme.
  3. Ta upp strömmingarna och rulla dem i rågmjölet. Hetta upp en stekpanna och stek strömmingarna gyllenbruna i smör. Servera genast.