Blåkokt bäckforell

4

Du behöver

  • 4 st levande foreller precis upptagna ur restaurangens akvarium (drygt 200 g styck)
  • Spad att koka forellerna i Acourt-bouillon@
  • 2 liter vatten
  • vatten
  • 2 dl rödvinsvinäger + några droppar att hälla över
  • 2 msk salt
  • kryddbukett
  • några gröna purjolöksblad, persiljestjälkar och ett lagerblad ihopbundet

Gör så här

  1. Gör så här
  2. 1.Lägg alla ingredienser till spadet utom vinägern i en fiskkittel eller kastrull och låt det småkoka under lock i ca 20 minuter. Tillsätt därefter vinägern.
  3. 2.Ta upp forellerna (som ska vara levande) ur vattnet. Döda dem genom att slå dem bakom nacken och rensa dem snabbt utan att beröra dem, med hjälp av en handduk.
  4. 3.Lägg forellerna på ett fat och häll över litet vinäger. Låt dem glida ner i det sjudande spadet och låt dem sjuda i 5-6 minuter.
  5. 4.Ta upp forellerna, låt dem rinna av.
  6. Servera med smält smör eller en hollandaisesås och nykokt potatis.
  7. Kommentar
  8. Forellerna ska spricka när de sjuder, annars ser man att de inte är nyfångade. Om de har varit döda i några timmar så spricker de inte även om även de blir Ableu@. Det går alltså inte att lura en gäst som förstår sig på delikatessen.
  9. Får man dessutom tag på en vild forell från en iskall fjällbäck är detta oslagbart. Och om man tar upp den kokta forellen ur sitt spad, inne vid gästens bord, och filear den efter gästens önskemål så är det en gastronomisk upplevelse för honom.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept