Wienerschnitzel med citron och gurksallad samt ljummen potatissallad

Wienerschnitzel med citron och gurksallad samt ljummen potatissallad

Av: Werner Vögeli

Från: Nyhetsmorgon

22 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor kalvkött från innanlår (à ca 140 g)

Till panering:

  • salt
  • peppar, från kvarn
  • 2 ägg
  • ströbröd

Till fritering:

  • 4 dl matolja
  • 1

Gurksallad:

  • 600 g gurka
  • 1 tsk salt

dressing:

  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 2 msk rapsolja (eller någon annan favoritolja)
  • 0,5 klyfta vitlök, finhackad
  • vitpeppar, från kvarn
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 3 msk rapsolja (eller någon annan favoritolja)
  • 1 tsk senap
  • 50 g schalottenlök, finhackad
  • 2 msk gräslök, finskuren
  • salt
  • vitpeppar, från kvarn
  • 1 dl hönsbuljong, varm (eller grönsaksbuljong)

Ljummen potatissallad:

  • 400 g potatis

Gör så här

  1. Schnitzlarna:
  2. Platta ut kalvschnitzlarna till några millimeters tjocklek.
  3. Salta, peppra och mjöla schnitzlarna. Vänd dem i uppvispat ägg och panera sedan i ströbröd.
  4. Fritera schnitzlarna i het matolja några min tills de är gyllenbruna på båda sidorna. Ta upp och låt droppa av på kökspapper eller dylikt.
  5. Servera schnitzlarna omedelbart med 1 citronklyfta, gurksallad och ljummen potatissallad.
  6. Gurksallad:
  7. Blanda ihop dressingen.
  8. Skala gurkan och skär den i ca 2 mm tunna skivor. Lägg dessa i en skål, salta och blanda väl. Låt ligga ca 1 halvtimme så att vattnet dras ur gurkorna.
  9. Krama ur vattnet och blanda med dressingen, tillsätt ev mer salt och peppar.
  10. Ljummen potatissallad:
  11. Borsta potatisen under rinnande vatten och koka dem.
  12. Under tiden potatisarna kokar gör man dressingen. Blanda alla ingredienser i en skål – smält först saltet med vinäger och tillsätt sedan resten.
  13. Häll bort vatten från de nykokta potatisarna, skala dem varma och skär dem i tunna skivor. Blanda dem med dressingen och den varma buljongen.
  14. Kommentar:
  15. Det är mycket viktigt att potatisarna är nykokta och varma när man blandar dem med dressingen och buljongen. De suger åt sig vätskan bättre då.