Två olika sorters strömming

4

Du behöver

  • Inkokta kalla strömmingsfiléer på provencalskt vis:
  • 600 g strömmingsflundror

Lag:

  • 1,5 dl vitt vin, torrt, helst provencalskt
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 bit morot, skuren i mycket tunna skivor
  • 1 liten schalottenlök, skuren i skivor
  • 3 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 tsk korianderfrön
  • 2 lagerblad
  • 2 msk kvistar färsk timjan
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • några blad färsk basilika, skuren i fina strimlor eller mycket små blad, att strö över

Operakällarens strömming:

  • 600 g urtagen strömming, utan fenor och huvud
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 rågad tsk salt
  • några varv vitpeppar från kvarn
  • 1,5 dl grovmalet rågmjöl
  • 80 g smör

Gör så här

  1. Inkokta kalla strömmingsfiléer på provencalskt vis:
  2. Gör så här:
  3. Dela strömmingsflundrorna på längden så att ryggraden och ryggfenan skärs bort, men skinnet är kvar.
  4. Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt de koka i 5 minuter under lock.
  5. Lägg strömmingsfiléerna lätt på kant med skinnet uppåt på ett eldfast fat.
  6. Sila den kokande lagen över strömmingsfiléerna. Skaka fatet lätt, så att lagen rinner ner mellan filéerna. Låt det eventuellt sjuda några sekunder på spisen eller i ugnsvärme, lite beroende på filéernas storlek.
  7. Fördela morotsskivorna och schalottenlöken som kokas i lagen ovanpå strömmingsfiléerna. Strö över basilika och droppa till sist över olivolja.
  8. Täck fatet med plastfolie (gladpack). Låt strömmingsflundrorna kallna och ställ fatet i kylen i minst 12 timmar.
  9. Kommentar:
  10. I Provence använder man färska sardiner och även många andra medelhavsfiskar. Vi i Skandinavien kan göra rätten med exempelvis makrill, abborre, forell etc. Om man gör rätten med större fiskfiléer, sjuder man dem naturligtvis några minuter så att de blir genomkokta.
  11. Detta är en bra sommarrätt som man till exempel kan servera med en sydfransk grönsaksblandning med zucchini, aubergine, paprika, tomat m m.
  12. Operakällarens strömming:
  13. Gör så här:
  14. Skölj de urtagna och ansade strömmingarna och låt dem rinna av ordentligt.
  15. Vispa samman ägget, grädden, salt och vitpeppar. Lägg strömmingarna i blandningen. Vänd några gånger så att så mycket som möjligt av äggblandningen sugs upp. Låt strömmingen ligga kvar i äggblandningen i minst en timme.
  16. Ta upp strömmingarna och rulla dem i rågmjölet. Stek dem gyllenbruna i smör. Servera genast.
  17. Kommentar:
  18. Som förrätt serverar vi på Operakällaren strömmingen med smör och bröd. Därtill för den som önskar, 12-procentig ättikssprit att droppa över.
  19. Som huvudrätt serveras strömmingen med potatispuré eller kokt potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept