Tomatolja

30

Du behöver

  • 1 kg plommontomater
  • 2 msk olivolja (jungfruolja)
  • 2 vitlöksklyftor
  • några timjankvistar
  • 2 lagerblad
  • några basilikablad
  • havssalt (helst fleur de sel)
  • lite strösocker
  • 3 dl olivolja (jungfruolja)

Gör så här

  1. Torka tomaterna:
  2. Skålla tomaterna. Dela dem i fyra delar och skär ur kärnhusen (är tomaterna små delas de i två delar).
  3. Lägg tomaterna på en folietäckt ugnsplåt eller fat. Skiva vitlöksklyftorna och strö dem mellan tomatklyftorna, även timjankvistar, basilika och lagerbladen. Strö havssalt och lite strösocker på tomaterna samt droppa jungfruolja på. Torka därefter tomaterna i 70-80 graders ugnsvärme i 2,5-3 timmar. (Det går snabbare att torka tomaterna i en varmluftsugn.)
  4. Värm 3 dl olivolja. Skär de torkade tomaterna i små bitar. Mal dem i mixer med den värmda olivoljan ca en minut.
  5. Sila oljan genom en finmaskig sil och därefter genom ett kaffefilter. Det blir ca 2 dl härligt röd tomatsmakande olivolja.
  6. Kommentar:
  7. Tomatköttet, dvs purén som blir kvar i silen, kan man krydda andra rätter med, till exempel pasta.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept