Stekt kalvlever i vinägersås, samt Boeuf Lyonnais

4

Du behöver

Stekt kalvlever i vinägersås:

  • 600 g gödkalvlever
  • 100 g gul lök, grovhackad (ca 2 dl)
  • 20 g smör (2 msk)
  • 2 msk matolja
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 2 dl brun kalvfond, köpt eller hemmagjord
  • salt och några varv vitpeppar från kvarn
  • lite hackad persilja

Boeuf Lyonnais:

  • 500 g kokt färsk oxbringa (mager)
  • 400 g gul lök
  • 700 g potatis (skalad)
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • salt och vitpeppar från kvarn
  • hackad persilja
  • smör

Gör så här

  1. Stekt kalvlever i vinägersås:
  2. Gör så här:
  3. Skär kalvlevern i ca 1 cm tjocka skivor och sedan tvärs över i ca 1 cm tjocka och ca 4 cm långa stavar.
  4. Fräs löken mjuk i smör och matolja, i en stor stekpanna utan att den tar färg.
  5. Tillsätt levern. Salta och peppra och stek den tillsammans med löken under ständig omrörning. Levern skall vara rosastekt eller så mycket stekt som man själv vill ha den.
  6. Häll över levern i en kastrull. Häll vinäger i stekpannan och låt den koka in till hälften. Tillsätt kalvfonden och låt det koka upp.
  7. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, peppar, vinäger eller kalvfond. Om såsen är för tunn kan man reda den med lite arrowrot eller potatismjöl upplöst i lite vatten. Avsluta såsen med en klick smör och häll den över kalvlevern. Strö över persiljan.
  8. Servera med ett gott potatismos, pasta eller ris.
  9. Kommentar:
  10. Apropå kalvfond finns det även färdig fond att köpa. Denna behöver dock inte kokas ihop.
  11. På tyska kallar man rätten för Sauerleber (surlever) och den är mycket populär bland dem som tycker om lever. Personligen vet jag att ungefär varannan person inte tycker om inälvsmat.
  12. Boeuf Lyonnais:
  13. Gör så här:
  14. Skär den kokta färska oxbringan i ca 4 mm tjocka skivor och sedan i form av en triangel med 3 cm sida. Även potatisen skäres i samma storlek och form. Löken delas och skärs i tunna skivor.
  15. Skölj potatisen under kallt vatten, låt den rinna av ordentligt och stek den gyllenbrun i smör. Stek även den gula löken. Salta och peppra. Oxköttet fräser man bara lätt i smör i en stor stekpanna. Blanda sedan den stekta potatisen med löken och köttet och fräs allt tillsammans så att det blir väl blandat. Häll på rödvinsvinäger och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
  16. Kommentar:
  17. Mängden vinäger avgör man själv allt efter egen smak.
  18. Om man gör en större mängd är det bättre att blanchera den skurna potatisen först, dvs man lägger först ner potatisen i kokande vatten och låter den få ett ordentligt uppkok, sedan häller man av den i ett durkslag. På så sätt blir potatisen inte missfärgad om den ligger ett tag utan vatten.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept