Olivolja smaksatt med färsk röd paprika

30

Du behöver

  • 500 g paprika, röd, färsk
  • 2 msk olivolja (jungfruolja)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 kvistar rosmarin
  • några timjankvistar
  • 2 st lagerblad
  • havssalt (helst fleur de sel)
  • 3 dl olivolja (jungfruolja)

Gör så här

  1. Skala paprikorna: Doppa dem i het olja några minuter, låt dem sedan svalna något och dra av skinnet. Man kan också lägga de friterade paprikorna i en plastpåse, som man vrider runt så att påsen håller tätt och skaka runt paprikorna i påsen en kort stund. På båda sätt behåller de dessutom sin fina färg.
  2. Skär dem i mindra bitar och avlägsna skaftet och kärnorna.
  3. Lägg bitarna på en folietäckt ugnsplåt eller fat. Skiva vitlöksklyftorna och strö dem mellan paprikabitarna, även timjan, rosmarinkvistar och lagerblad. Strö lite havssalt (fleur de sel) på paprikabitarna.
  4. Torka därefter paprikabitarna i 70-80 graders ugnsvärme i 2.5-3 tim. Det går snabbare att torka paprikabitarna i en varmluftsugn.
  5. Värm olivoljan. Skär de torkade paprikorna i mindre bitar. Mal dessa i mixer med den värmda olivoljan i ungefär en minut.
  6. Sila dem genom en finmaskig sil och därefter genom ett kaffefilter. Det blir cirka 2 dl härlig röd paprikadoftande olivolja.
  7. Kommentar:
  8. Paprikaköttet, alltså purén som blir kvar
  9. I silen, kan man naturligtvis krydda
  10. Många andra rätter med, t.ex. pasta eller risrätter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept