Kokt lamm i saffranssås

4

Du behöver

  • 1,5 kg lammbog med ben eller fram lammframdel, d.v.s. bog/bringa/hals = ca 700 g benfritt kött
  • ca 400 g sammanlagt av
  • en bit purjolök
  • en medelstor gul lök
  • en vitlöksklyfta
  • en bit rotselleri
  • 1 nejlika
  • 1 lagerblad
  • 2 dl vitt vin
  • ca 4 dl vatten
  • salt och vitpeppar från kvarn
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Gör så här
  2. Putsa köttet och bena ur det. Välputsat blir det ca 700 – 800 g rent kött kvar. Skär köttet i jämnstora kuber med ca 3 cm sida.
  3. Blanchera (förväll) köttet i ett rymligt kokkärl genom att slå på kallt vatten och låt det hela snabbt koka upp. Slå sedan av vattnet och skölj köttet med kall vatten. Rengör även kastrullen.
  4. Fyll på med vitt vin och ca 4 dl vatten. Tillsätt lök, purjolök, selleri, lagerblad, nejlika salt och peppar och låt det småkoka under lock i ca 45 minuter eller tills köttet är mört.
  5. Ta upp köttet med en köttgaffel. Avlägsna nejlikan och lagerbladet och mosa grönsakerna tillsammans med fonden i en mixer. Häll tillbaka såsen i kastrullen.
  6. Koka upp och tillsätt grädden och saffran. Om såsen inte är tillräckligt tjock så reder man den med en kula av litet vetemjöl knådat med smör (beurre manié) eller så kan man reda den med maizena upplöst i litet vatten.
  7. Servera potatispuré till grytan.
  8. Kommentarer
  9. Lammgrytan är även god utan saffran i såsen, då med litet kryddgrönt strött ovanpå vid serveringen.
  10. Ris eller pasta passar också att servera till lammgrytan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept