Koftas - starkt kryddade indiska lammfärsbullar med mangochutney

4

Du behöver

  • 500 g lammfärs, finmalen
  • 1 st gul lök, medelstor, finhackad
  • 0,25 st paprika, medelstor, av varje färg (röd, grön och gul), skurna i små tärningar
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2 tsk Sambal bajak
  • 2,5 msk ketchap butang
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 st ägg
  • 1 msk färsk koriander, finhackad
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 1 tsk salt
  • matolja till stekning

Currysås:

  • 1 st gul lök, medelstor, finhackad
  • 2 st tomater, stora, skållade, skalade och hackade
  • 0,5 st medelstor paprika av varje färg, skurna i ca 2 cm långa strimlor
  • 1 msk färsk ingefära, finhackad
  • 1 tsk gurkmeja eller curry
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 krm chilipulver
  • salt
  • 3 msk matolja
  • 5 dl hönsbuljong
  • 2 tsk maizena
  • lite vatten att lösa upp maizenan i
  • 4 msk gräddfil eller yoghurt naturell

Gör så här

  1. Currysås:
  2. Fräs löken och paprikan några minuter i matoljan utan att den tar färg. Tillsätt tomatköttet, gurkmeja, garam masala samt chilipulver och fräs ytterliggare några sekunder.
  3. Tillsätt ingefäran och därefter buljongen. Salta (om buljongen inte redan är saltad) och låt det småkoka ungefär 15 min. Red såsen med maizena utrörd i lite vatten.
  4. Blanda alla ingredienserna med lammfärsen och forma runda bollar stora som golfbollar.
  5. Bryn dem runt om i matolja och lägg dem i såsen. Låt allt få ett uppkok och låt sedan dra några min på svag värme.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept