Knaperstekt färsk kyckling med rödvinsvinägersås och vårgrönsaker

4

Du behöver

  • 2 färska kycklingar, ca 600-700 g styck
  • 4 oskalade vitlöksklyftor
  • lite vetemjöl, till att mjöla kycklingbitarna
  • 1 msk matolja
  • 1 msk smör
  • några timjankvistar
  • salt
  • några varv vitpeppar från kvarn

Vinägersås:

  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 2 dl brun kycklingfond
  • 0,5 dl finhackad schalottenlök
  • 60 g smör
  • ev salt och peppar
  • Brun kycklingfond:
  • skroven från båda kycklingarna
  • 2 msk matolja
  • 1 timjankvist
  • 1 lagerblad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 l vatten

Mirepoix:

  • 1 bit gul lök
  • 1 bit purjolök
  • 1 bit rotselleri
  • 1 bit morot
  • 0,5 väl mogen tomat
  • några persiljekvistar

Gör så här

  1. Mirepoix:
  2. Skär allt i små bitar, totalt ca 200 g.
  3. Stycka varje kyckling i 4 bitar (2 lårbitar och 2 bröstbitar). Skär loss låren först och se till att få så mycket skinn på varje bit som möjligt. Skär även ur lårbenet så att bara smalbenet sitter fast. Lämna också vingbenen kvar på bröstbitarna.
  4. Hacka kycklingen i små bitar. Bryn dem i 2 msk matolja i en tjockbottnad kastrull eller dylikt. Tillsätt på slutet hela "mireproix" och fräs ytterliggare några min, men se till att det inte bränns fast i botten. Häll i vattnet, rör om ordentligt från botten och låt det småkoka tills 2 dl återstår. Skumma av då och då och sila fonden.
  5. Salta kycklingbitarna och krydda dem med nymalen peppar. Forma varje bit som ett litet päron, se till att skinnet räcker runt om. Vänd bitarna lätt i vetemjöl och stek dem – tillsammans med vitlöksklyftorna och timjankvistarna – knapriga i smör och matolja i stekpanna på spisen i ca 30 min. Eller i ugn, 220 grader, i ca 20 min.
  6. OBS! Börja med att steka kycklingbitarna med "skarvsidan" nedåt i pannan först. På så sätt öppnar de sig inte och behåller päronformen. Ös dem då och då.
  7. Tag upp kycklingbitar och vitlöksklyftor. Håll dem varma.
  8. Tillsätt schalottenlök i pannan och fräs den på svag värme några sekunder. Tillsätt rödvinsvinäger och låt allt koka upp. Rör om från botten och häll även i kycklingfonden. Låt allt koka ihop tills drygt 1 dl återstår. Sila över i en mindre kastrull, koka upp och rör i smöret.
  9. Smaka av och tillsätt ev mer vinäger, salt och peppar.
  10. Servering:
  11. Servera kycklingen med vinägersås bredvid, vitlöksklyftor och aktuella säsongsgrönsaker.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept