Kalvkött, oxkött och fläskkött med skogssvamp och rösti

4

Du behöver

  • 500g totalt av kalvkött, oxkött och fläskkött
  • 200g skogssvamp
  • 50g finhackad schalottenlök
  • 2msk hackad persilja
  • 1,5 dl rödvin
  • 2.5dl brun kalvfond (avredd med maizena)
  • smör och matolja
  • salt och vitpeppar från kvarn

Rösti

  • 800g potatis
  • 60g rökt sidfläsk (bacon) skuret i små strimlor
  • smör och matolja
  • salt och vitpeppar från kvarn

Gör så här

  1. Skär allt kött i tunna skivor. Stek det med schalottenlök hastigt i smör och matolja i en stekpanna. Salta och peppra. Häll över köttet på ett fat eller en djup tallrik.
  2. Tillsätt litet smör i stekpannan och fräs skogssvampen hastigt några minuter. Tillsätt persiljan och fräs den med det andra sista minuten. Salta och peppra och häll svampen över köttet.
  3. Koka ur stekpannan med rödvinet. Häll även i kalvfonden och låt det koka ihop till lagom konsistens. Tillsätt ev. mer salt och peppar. Lägg köttet med svampen i såsen och blanda allt väl.
  4. Rösti
  5. Koka potatisen med skal, dock inte för mjuka. Låt potatisarna svalna innan de skalas.
  6. Riv de skalade potatisarna med ett röstijärn eller genom grova sidan på ett rivjärn.
  7. Fräs först baconstrimlorna i smör och tillsätt därefter den strimlade potatisen. Salta och peppra och stek allt några minuter, vänd allt ett par gånger med en stekspade.
  8. Platta till potatiskakan med stekspaden. Stek vidare på svag värme, ca 5 minuter tills kakan fått guldbrun färg. Skaka pannan då och då, så att potatiskakan inte fastnar.
  9. Täck potatiskakan med en platt tallrik, ett lock eller ett fat som ska vara lite större än stekpannan och vänd röstin. Tillsätt litet smör i stekpannan och låt röstin glida ned i pannan. Stek även den sidan gyllenbrun. Stjälp upp röstin på ett lagom stort runt fat.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept