Kall inkokt lax i sin gelé med inlagd gurka

Kall inkokt lax i sin gelé med inlagd gurka

Av: Werner Vögeli

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

Ingredienser

portioner

Inkokt lax:

  • 600 g lax, i 4 bitar
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • citronsaft, några droppar
  • 1 gelatinblad, blötlagt i kallt vatten
  • morotsskivor, kokta, till garnering

Inlagd gurka

  • 200 g gurka, skuren i mycket tunna skivor

Lag

  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk ättikssprit 12 %
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 krm vitpeppar, grovkrossad
  • 1 tsk färsk dill, hackad

Gör så här

  1. Inkokt lax:
  2. Koka upp grönsaksbuljongen med vitt vin och några droppar citronsaft.
  3. Lägg i laxbitarna och låt dem sjuda i ca 5 min (lite beroende på skivornas tjocklek). Tag upp laxbitarna och låt dem rinna av på ett galler. Koka ihop buljongen tills ca 2 dl återstår. Krama ur allt vatten från gelatinbladet, lägg det i buljongen och låt buljongen svalna.
  4. Garnera laxbitarna med små kokta morotsskivor. Häll över laxbuljongen strax innan den stelnat till gelé. Garnera med en liten dillkvist eller persiljeblad.
  5. Inlagd gurka:
  6. Blanda alla ingredienser till lagen och lägg i gurkskivorna.
  7. Låt dem dra några timmar i lagen.