Kall inkokt lax i sin gelé med inlagd gurka

Werner Vögeli 15 november 2007
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • Inkokt lax:
  • 600 g färsk lax, skuren i 4 bitar
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • några droppar citronsaft
  • 1 gelatinblad, blötlagt i kallt vatten
  • några kokta morotsskivor till garnering
  • Inlagd gurka:
  • 200 g gurka, skuren i mycket tunna skivor

Lag:

  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk ättikssprit (12%)
  • 2 msk socker
  • 0,5 krm salt
  • 1 krm grovkrossad vitpeppar
  • 1 tsk hackad dill

Gör så här

  1. Inkokt lax:
  2. Koka upp grönsaksbuljongen med vitt vin och några droppar citronsaft.
  3. Lägg i laxbitarna och låt dem sjuda i ca 5 min (lite beroende på skivornas tjocklek). Tag upp laxbitarna och låt dem rinna av på ett galler. Koka ihop buljongen tills ca 2 dl återstår. Krama ur allt vatten från gelatinbladet, lägg det i buljongen och låt buljongen svalna.
  4. Garnera laxbitarna med små kokta morotsskivor. Häll över laxbuljongen strax innan den stelnat till gelé. Garnera med en liten dillkvist eller persiljeblad.
  5. Inlagd gurka:
  6. Blanda alla ingredienser till lagen och lägg i gurkskivorna.
  7. Låt dem dra några timmar i lagen.
Kommentera receptet

Fler goda recept

Fler från Nyhetsmorgon

Det här är var nog det lyxigaste jag visste när jag var liten. Men då med lövbiff. Mina föräldrar äter det här än idag men jag fick nog. Jag bytte ut lövbiffen mot en frasig pankopanerad aubergine istället. Jag brukar aldrig vattna ur auberginen för det tar extra tid, men hinner du så går det utmärkt att göra det. Det går lika bra att panera zucchini! Såsen är min mammas recept. En snabb bea. Så sjukt god. Hinner du inte göra såsen, eller vill du helt enkelt inte, går det utmärkt med köpebea. /Siri
  • 45 m
Visa alla recept från Nyhetsmorgon