Gratinerade lätta och luftiga gäddfärsbullar på spenatbädd

5

Du behöver

  • Gäddfärs:
  • 400 g gäddfilé, skinn och benfri
  • 2 äggvitor
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • 0,5 krm kajennpeppar
  • några varv vitpeppar från kvarn
  • bladspenat
  • 1 vitlöksklyfta
  • skirat smör
  • salt
  • några varv vitpeppar från kvarn

Gratängsås:

  • 3,5 dl fiskfond
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 2 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 20 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • salt
  • några varv vitpeppar från kvarn
  • ev några droppar citron
  • 2 msk riven parmesanost, eller annan ost

Gör så här

  1. Skär gäddfilén i små bitar och mal den fint i matberedare. Tillsätt salt, kajennpeppar och vitpeppar. Kör igång matberedare och häll i äggvitan så att allt blandas väl. Lägg färsen i en annan rymlig bunke och sätt den på is. Låt den kallna ca 15 min i kylen.
  2. Häll i hälften av vispgrädden, lite i taget under kraftig omrörning med en träslev. Ställ färsen på nytt i kylen i ca 15 min och tillsätt därefter resten av grädden. Låt färsen vila en stund i kylen.
  3. Forma färsen med en stor matsked till ovala bullar, 3 st per person (doppa matskeden i varmt vatten och forma dem med hjälp av fuktad handflata). Lägg färsbullarna direkt i sjudande lättsaltat vatten i en rymlig kastrull och låt den sjuda i ca 3 min. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på en handduk.
  4. Gratängsås:
  5. Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och låt dra på spisen ett par min, utan att det tar färg.
  6. Tillsätt fiskfonden och det vita vinet, men spar 1 msk vin. Rör flitigt i början. Salta och peppra och låt det sedan småkoka i ca 20 min.
  7. Vispa under tiden vispgrädden. Ställ den åt sidan.
  8. Vispa i en annan kastrull, på svag värme eller i vattenbad, 2 äggulor med 1 msk vitt vin till ett tjockt flytande skum.
  9. Rör ner äggskummet och även den vispade grädden i fisksåsen. Smaka av och tillsätt ev mer salt, peppar och citron.
  10. Fräs först vitlöksklyftan några min i skirat smör. Fräs snabbt bladspenaten.
  11. Ta upp vitlöksklyftan.
  12. Häll över spenaten i en gratängform och sedan laxfärsbullarna ovanpå. Häll över gratängsåsen och strö till sist parmesanosten över det hela. Gratinera i ugnen med övervärme.
  13. Servera med ris eller kokt potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept