Flintastek med tzatzikisås

Flintastek med tzatzikisås

Av: Werner Vögeli

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 1 kg flintastek

Marinad:

  • 1 dl rapsolja
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk sambal oelek
  • 1 msk Heinz chilisås
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 tsk taco-seasoning
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • några rasp citronskal
  • 1 klyfta vitlök, pressade
  • vitpeppar, några varv från kvarn

Till servering:

  • bakpotatis
  • grönsaker, att grilla (t ex zucchini, aubergine och paprika)

Tzatzikisås - till 4 dl sås:

  • 0,5 l yoghurt
  • 150 g gurka, grovriven (färsk)
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Flintastek:
  2. Gör så här:
  3. Blanda alla ingredienser till marinaden och marinera köttet i ett dygn eller över natten. Vänd köttet då och då i marinaden.
  4. Tag upp köttet ur marinaden och grilla det på båda sidorna. Pensla köttet med marinaden då och då under tiden det grillas.
  5. Skär zucchini och aubergine i ca 1 cm tjocka skivor litet på snedden, och paprikan (helst röd eller gul för färgens skull) i fyra klyftor. Salta, peppra, häll på lite olja och grilla dem på båda sidor.
  6. Servera flintasteken med bakad potatis samt grillade säsongsgrönsaker och tzatzikisås.
  7. Kommentar:
  8. Denna marinad passar även för grillad kyckling.
  9. Tzatzikisås:
  10. Gör så här:
  11. Låt yoghurten rinna av genom exempelvis ett kaffefilter ett par timmar.
  12. Salta den rivna gurkan i en skål och låt den stå ca 15 minuter. Pressa sedan vattnet ur gurkan.
  13. Blanda den avrunna yoghurten med pressad eller finhackad vitlök, den avrunna pressade gurkan, några varv vitpeppar och eventuellt lite mer salt.
  14. Kommentar:
  15. Det går också bra att göra såsen med matlagningsyoghurt, crème fraîche eller även gräddfil.
  16. Man kan ta mer eller mindre vitlök beroende på hur stark vitlökssmak man vill ha.