Fisk- och skaldjursfrikassé i en lätt och luftig vitvinssås med spröda grönsaker

4

Du behöver

  • 0,5 kg blåmusslor med skal
  • 120 g räkor utan skal
  • 240 g lax, skuren i ca 2 cm kuber
  • 240 g gös, skuren i ca 2 cm kuber
  • 1 schalottenlök
  • 1 bit fänkål
  • 1 bit blekselleri, skuren i tunna skivor
  • 1 bit purjolök
  • 1 bit morot
  • 2 msk grovhackad dill
  • salt och vitpeppar från kvarn
  • 2,5 dl vitt vin (torrt)
  • 2 dl fiskfond, eller vatten
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 40 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • ev några droppar citronsaft

Gör så här

  1. Skrapa musslorna väl och borsta dem ordentligt under rinnande kallt vatten. Ryck med hjälp av en kniv eller med fingrarna bort den tofs som ibland tittar fram mellan musslornas skal. Kasta bort alla musslor som vid rensningen är öppna och inte sluter sig när man knackar på skalet.
  2. Lägg musslorna i en kastrull, tillsätt 2 dl vitt vin och 2 dl fiskfond eller vatten. Sätt på stark värme och täck kastrullen med ett lock. Koka upp hastigt så att musslorna öppnar sig. Tag upp musslorna med en hålslev och sila fonden.
  3. Fräs grönsakerna i 2 msk olivolja några min utan att de tar färg. Häll över musselfonden, salta och peppra och låt det koka ytterliggare några min under lock.
  4. Tillsätt nu lax- och göstärningarna i grönsakskastrullen och låt dem bara få ett uppkok under lock. Sila fonden i en bunke.
  5. Smält 2 msk smör i en kastrull och rör ner 2 msk mjöl. Låt det dra på spisen ett par min utan att det tar färg. Tillsätt fonden från grönsaks- och fiskkastrullen under vispning och låt det småkoka i ca 10 min.
  6. Under tiden tar man bort skalen från de kokta musslorna, men spara 3 st per person i skal till garnering. Värm musslorna och räkorna med grönsakerna och fisktärningarna.
  7. Avsluta fisksåsen med att röra ner 20 g smör, 1/2 dl vispgrädde, 1/2 dl vitt vin och ev mer salt, peppar och citron. Rör helst med en mixerstav några min till en lätt och skummig sås.
  8. Fördela fisken, skaldjuren och grönsaksblandningen i 4 varma djupa tallrikar och häll över den skummande vitvinssåsen. Garnera med några blåmusslor i skal. Strö den grovhackade dillen över det hela.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept