Finsk sillgratäng

4

Du behöver

  • 150 g salt sillfilé
  • 100 g rimmat fläsk
  • 300 g rå skalad potatis
  • 60 g gul lök (1 medelstor)
  • 1,5 dl mjölk (3%)
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 msk vetemjöl
  • 30 g smör
  • eventuellt några varv vitpeppar från kvarn

Gör så här

  1. Lägg sillfiléerna i blöt ca 6 timmar. Byt vatten då och då.
  2. Skär filéerna i ca 1 cm stora bitar.
  3. Skär löken i tunna skivor. Fräs den lätt i 10 g smör utan att det tar färg. Lägg den åt sidan.
  4. Skär fläsket i tunna skivor och sedan i ca 1 cm bitar. Bryn, men ej för hårt.
  5. Skala potatisen och skär den i ca 2 mm tjocka skivor.
  6. Lös upp vetemjöl i mjölken och vispgrädden under vispning.
  7. Smöra en ugnsfast form, med ca 5 cm hög kant.
  8. Varva potatis, lök, fläsk och sill. Översta lagret ska vara potatis. Häll över gräddmjölken och klicka till sist över resterande smör.
  9. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 1 timme.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept