Finsk kålrotslåda, Leilas Malta med ingefärsrörda hallon och Snabb rödkål

Finsk kålrotslåda, Leilas Malta med ingefärsrörda hallon och Snabb rödkål

Av: Werner Vögeli

Från: Nyhetsmorgon

26 ingredienser

Ingredienser

portioner

Finsk Kålrotslåda - 4 personer:

  • 550 g kålrot
  • 50 g morot
  • 2,5 dl skinkspad
  • 0,5 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 krm ingefära, mald
  • vitpeppar, några varv från kvarn
  • 1 ägg (litet)
  • 2 msk smör
  • 1 msk ströbröd

Leilas Malta med ingefärsrörda hallon - 6 små portioner:

  • 500 g risgrynsgröt (ganska lös, färdig gröt på tub går bra)
  • 1 dl grekisk yoghurt (eller turkisk yoghurt)
  • 2 msk florsocker
  • 250 g frysta hallon
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1 färskt fikon

Snabb rödkål:

  • 0,25 rödkål, tärnat
  • 6 katrinplommon, tärnade
  • 1 apelsin, tärnad
  • 1 dl apelsinjuice
  • 1 dl glögg
  • 2 kanelstänger
  • salt
  • vitpeppar
  • rörsocker

Gör så här

  1. Finsk kålrotslåda:
  2. Kock: Werner Vögeli
  3. Skär kålrötter och morötter i mindre bitar och koka dem mjuka i skinkspad. Mosa dem när de är färdigkokta.
  4. Blanda först vetemjöl, ingefära och grädde. Därefter ägg och krydda med vitpeppar. Rör ner blandningen i moset.
  5. Smöra en eldfast form med hälften av smöret och lägg i moset. Släta till ytan och häll över ströbrödet jämt fördelat. Klicka över resten av smöret.
  6. Grädda i 200 grader varm ugn i 30 min.
  7. Kommentar:
  8. Denna kålrotslåda är nästan oundviklig på ett finskt julbord som tillbehör till skinkan. Kålrotslådan kan serveras året runt som tillbehör till alla slags kötträtter. Har man inte skinkspad som till jul går det lika bra med saltat vatten.
  9. Leilas Malta med ingefärsrörda hallon:
  10. Kock: Leila Lindholm
  11. Blanda gröten med yoghurt och florsocker, fyll i små glas eller skålar.
  12. Rör samman lätt tinade hallon, socker och ingefära.
  13. Toppa yoghurtmaltan med rörda hallon och garnera med fikonklyfta om du vill.
  14. Snabb rödkål:
  15. Kock: Fredrik Eriksson
  16. Svetta rödkålen i lite smör i en rejäl panna. Tillsätt råsocker, svetta lite till och salta.
  17. Fortsätt med kanelstänger, katrinplommon, apelsin, apelsinjuice och glögg. Krydda med vitpeppar och lägg på lock. Låt sjuda i ca 30 min.