Biffstek med aromatisk sås gjord på färska örter

4

Du behöver

  • 700 g biffstek, 4 biffar á ca 180 g, skurna från biffraden
  • finhackade färska örter:
  • finhackade färska örter:
  • ca 50 g schalottenlök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl brun kalvfond, köpt eller hemmagjord
  • 1 dl crème fraîche
  • 70 g smör
  • 2 msk matolja
  • salt och vitpeppar från kvarn
  • ev några droppar pressad citron

Gör så här

  1. Gör så här:
  2. Koka ihop kalvfonden till ca 1 dl återstår i en kastrull (behövs inte om man använder köpt).
  3. Salta och peppra och stek biffarna i stekpannan i 1 msk smör (ca 10 g) och 2 msk matolja. De ska vara rätt så blodiga eller ännu hellre stekta enligt gästernas önskemål.
  4. Tag upp köttbitarna och lägg dem på ett fat och håll dem varma.
  5. Sätt tillbaka stekpannan på värme, tillsätt ca 50 g smör och fräs schalottenlöken och vitlöken några minuter på svag värme, därefter även örterna några sekunder. Tillsätt vinet och kalvfonden. Låt det koka upp. Avsluta med crème fraîche. Smaka av och tillsätt några varv vitpeppar från kvarn och eventuellt mer salt samt till sist en klick smör. Tillsätt även skyn, som runnit av från biffarna, i såsen och eventuellt några droppar citron.
  6. Lägg biffarna direkt på varma tallrikar. Häll över såsen och servera med någon grönsak som är aktuell för säsongen och potatis.
  7. Kommentar:
  8. Man kan naturligtvis göra samma rätt av alla sorters kött, t ex fläskkotlett, lammkotletter, lammstek i skivor etc.
  9. Såsen kan man även göra utan grädde, i så fall ökar man mängden kalvfond. Apropå kalvfond, finns även färdig fond att köpa, denna behöver dock inte kokas ihop.
  10. Man behöver inte heller använda alla sorters örter, det är dock viktigt att ha med persilja och att vara försiktig med dragon och timjan.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept