Ångkokt lax med fänkålssås smaksatt med saffran

4

Du behöver

  • 500 g färsk lax, skinn- och benfri och skuren i 4 skivor
  • 200 g färsk fänkål
  • 30 g schalottenlök (1 finskuren)
  • 30 g smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl vispgrädde
  • några droppar citron
  • salt och vitpeppar från kvarn
  • 4 toppmurklor, eller annan svamp
  • en traktörpanna eller dylikt (ca 24 cm i diameter med ca 5 cm hög kant)

Gör så här

  1. Gör så här:
  2. Ansa, skölj och skär fänkålen i små bitar.
  3. Fräs schalottenlöken och fänkålen i smör i en traktörpanna några minuter på svag värme. Tillsätt även saffran, salt och några varv vitpeppar från kvarn.
  4. Tillsätt vin och vatten. Salta och peppra laxskivorna och lägg dem ovanpå fänkålen. Låt allt småkoka under lock i ca 6 minuter eller lite längre beroende på hur tjocka skivorna är.
  5. Ta upp laxskivorna och håll dem varma. Låt fänkålen koka vidare ca 4 minuter under lock, det blir ca 10 minuter totalt, och kör sedan i mixer. Tillsätt även vispgrädden till en slät sås.
  6. Koka upp såsen. Tillsätt pressad citron och eventuellt mer salt och peppar. Är såsen för tjock tillsätts eventuellt mer vin eller vatten.
  7. Servering:
  8. Lägg upp en spegel av såsen på fyra tallrikar och placera laxskivorna på såsen. Garnera med smörfrästa toppmurklor, eller någon annan svamp eller grönsak som är aktuell för säsongen och som dessutom bryter i färg med såsen och laxen.
  9. Servera med ris eller potatis.
  10. Kommentar:
  11. Vill man göra såsen lite mustigare kan man använda fisk- eller grönsaksbuljong istället för vatten. Såsen blir även god utan saffran.
  12. En variant till lax kan vara fiskfilé av exempelvis gös, abborre, gädda etc.
  13. Såsen passar också till grillad eller stekt fisk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept