Ångkokt gösfilé med sydfransk grönsakssås

4

Du behöver

  • 600 g gösfilé, skinn och benfri
  • salt
  • några varv vitpeppar från kvarn

Grönsakssås:

  • 0,5 dl olivolja, eller annan favoritolja
  • 1 stor schalottenlök (eller gul lök), grovhackad
  • 2 vitlöksklyftor, grovhackade
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 grön eller gul paprika
  • 1 bit zucchini
  • 1 bit aubergine (äggplanta)
  • 2 tomater
  • några kvistar färsk timjan, eller 1 krm torkad
  • salt
  • några varv vitpeppar från kvarn
  • 2 dl grönsaksbuljong, eller vatten
  • 1 traktörpanna eller dylikt

Gör så här

  1. Börja med grönsakerna. Ansa, skölj och skär dem i små bitar.
  2. Fräs den grovhackade löken och vitlöken i olivolja några sekunder utan att det tar färg. Tillsätt därefter paprika, zucchini, aubergine och till sist tomaterna. Salta och peppra och tillsätt timjan. Rör om och låt grönsakerna "svettas" några min.
  3. Tillsätt buljong eller vatten och lägg på gösfiléerna ovanpå grönsakerna. Låt allt småkoka under lock i ca 5 min eller lite längre, beroende på hur tjocka filéerna är.
  4. Ta upp gösfiléerna och håll dem varma. Låt grönsaksröran koka vidare i ca 5 min under lock (den får inte koka mer än 10 min totalt) och kör den sedan i mixer till en slät sås. Tillsätt ev mer salt och peppar.
  5. Servering:
  6. Lägg upp en spegel av såsen på 4 tallrikar och placera gösfiléerna på såsen. Garnera ev med några skivade svarta eller gröna oliver eller kapris. Servera kokt ris därtill.
  7. Kommentar:
  8. Det blir drygt 1 halv liter sås av detta recept. Det som blir över kan man använda senare, t ex till en pastarätt eller till grillad fisk, kyckling eller kött.
  9. Önskar man såsen mer pikant tar man lite chili i grönsaksblandningen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept