Orientalisk kryddad nudelrätt med jätteräkor, kyckling, oxkött och grönsaker

4

Du behöver

  • 200 g äggnudlar
  • 150 g jätteräkor (black tiger), mellanstorlek
  • 225 g kycklingkött, helst bröstkött utan skinn
  • 225 g oxkött, helst från biffrad (fett och senfritt)
  • 250 g purjolök, skuren i tunna skivor
  • 100 g morötter, skurna i tunna skivor
  • 0,5 dl finhackad schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk ketjap, indonesisk soja
  • 2 msk ostronsås
  • 1 msk sesamfröolja
  • 1 msk sambal oelek
  • 1 msk sambal badjak
  • 5 msk matolja, att steka allt i
  • salt
  • vitpeppar från kvarn
  • Garnering:
  • 1 stor välmogen tomat, skuren i 4 skivor
  • 4 tunna skivor färsk gurka
  • 1 wokpanna, eller dylikt

Gör så här

  1. Skär kycklingkött, oxkött och black tiger-räkor i ca 1 1/2 cm stora bitar.
  2. Stek morotsskivorna i 2 msk matolja ca 4 min under ständig omrörning. Tillsätt hackad schalottenlök, purjolök och vitlök och fräs ytterliggare ca 5 min. Det får inte bli brunt. Häll över allt i en bunke eller skål.
  3. Stek räkorna, kycklingköttet och oxköttet hastigt några min var för sig i 1 msk matolja. När oxköttet är stekt tillsätter man på slutet 2 msk ostronsås till köttet. Häll över allt i samma bunke som grönsakerna.
  4. Koka nudlar i saltat vatten (al dente, dvs de ska ha lite spänst kvar). Häll över dem i en sil och låt vattnet rinna av ordentligt. Häll tillbaka allt i wokpannan. Tillsätt kryddorna – ketjap, sambal oelek, sambal badjak och sesamfröolja. Blanda allt väl och värm upp det samtidigt.
  5. Servering:
  6. Fördela på 4 tallrikar och garnera med en skiva färsk tomat och gurka. Alla kryddor serveras som tillbehör för den som vill ha rätten mer kryddstark. Även mangochutney serveras för sig.
  7. Kommentar:
  8. En variant på detta recept, som jag också tycker om, är följande: Vispa upp ett ägg lätt, salta och peppra. Stek det som en pannkaka och skär det strimlor, som strös över nudelrätten.
  9. Det finns många olika sorters jätteräkor av olika kvalitet, färg och smak. Black tiger-räkor tillhör, i mitt tycke, de bästa. På Operakällaren försöker vi alltid att få viltfångade räkor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept