Werners sillsallad på egen senapssås

Sillsallad
Foto: tv4

Werners sillsallad på egen senapssås

Av: Werner Vögeli

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

3h

Sillsallad är ett traditionellt inslag på julbordet. I det här receptet gör du sillsallad på egen senapssås.

Ingredienser

portioner
  • 2 inlagd sill, filéer (cirka 200 gram)
  • 1 potatis, kokt och kall
  • 60 g salt (eller delikatessgurka)
  • 0,5 syrligt äpple
  • 230 g inlagda rödbetor
  • 0,5 gul lök
  • 1 dl senapssås
  • salt
  • vitpeppar, från kvarn

Senapssås

  • 2 msk Slottssenap
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk vinäger
  • 1 dl matolja

Gör så här

  1. Börja med senapssåsen: Blanda samman senap, socker, salt, vitpeppar och vinäger. Tillsätt sedan oljan i en tunn stråle under kraftig vispning. Om såsen skär sig, häll i några droppar vatten och fortsätt vispa tills all olja är inblandad.
  2. Skala löken och skala och kärna ur äpplet. Skär äpplet, löken, sillen, rödbetorna, potatisen och delikatessgurkan i små tärningar. Blanda tärningarna med senapssåsen.
  3. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar eller senap. Allt efter egen smak. Låt gärna sillen dra till sig några timmar före servering. Sillsalladen kan garneras med äggklyftor och spritsad vispgrädde.