Wallenbergare med klassiska tillbehör

Wallenbergare med klassiska tillbehör
Foto: TV4

Wallenbergare med klassiska tillbehör

Av: Erik - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

40 m

Gräddiga wallenbergare med rårörda lingon, skirat smör och fluffigt potatismos.

Dryckestips:

  • Öl Landsorts lager

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl lingon
  • 2 dl strösocker
  • 400 g kalvfärs
  • 4 äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk peppar
  • 4 msk smör
  • 700 g mjölig potatis
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 100 g smör, skirat
  • 2 dl ärtor

Gör så här

  1. Tina lingonen och blanda med sockret. Krossa några lingon så du får fram vätska, låt stå och dra.
  2. Ingredienserna till wallenbergarna till biffarna bör vara väl kylda. Lägg färsen i en matberedare. Lägg i äggulor och kryddor. Sätt på locket och mixa färsen en stund. Tillsätt 4 dl grädde försiktigt, i en fin stråle medan mixern fortfarande går. Se till att all grädde blandas in, men var försiktig så att inte färsen får gå för länge i mixern. Ställ in i kylen och låt vila ca 15 min.
  3. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka potatisen. Ånga av potatisen och tillsätt 2 msk smör, salt och peppar. Värm grädde och mjölk i en kastrull. Rör ner den heta gräddmjölken i den pressade potatisen, lite i taget. Vispa hastigt ihop till en luftig puré.
  4. Skira 100 g smör och häll upp i en kanna. Tina ärtorna genom att koka upp dem i lättsaltat vatten. Forma biffarna och vänd dem i ströbröd, stek på medelhög värme i 2 msk smör tills innertemperaturen är 58 grader.
  5. Lägg upp wallenbergaren direkt på tallriken tillsammans med potatispurén, rårörda lingonen och ärtorna. Ringla över det skirade smöret och ät direkt.