Wallenbergare med klassiska tillbehör

40 m
4
Wallenbergare med klassiska tillbehör
Foto: TV4
40 m
4

Du behöver

  • 2 dl lingon
  • 2 dl socker
  • 400 g kalvfärs
  • 4 äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk peppar
  • 4 msk + 100 g smör
  • 700 g mjölig potatis
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 dl ärtor

Gör så här

  1. Tina lingonen och blanda med sockret. Krossa några lingon så du får fram vätska, låt stå och dra.
  2. Ingredienserna till wallenbergarna till biffarna bör vara väl kylda. Lägg färsen i en matberedare. Lägg i äggulor och kryddor. Sätt på locket och mixa färsen en stund. Tillsätt 4 dl grädde försiktigt, i en fin stråle medan mixern fortfarande går. Se till att all grädde blandas in, men var försiktig så att inte färsen får gå för länge i mixern. Ställ in i kylen och låt vila ca 15 min.
  3. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka potatisen. Ånga av potatisen och tillsätt 2 msk smör, salt och peppar. Värm grädde och mjölk i en kastrull. Rör ner den heta gräddmjölken i den pressade potatisen, lite i taget. Vispa hastigt ihop till en luftig puré.
  4. Skira 100 g smör och häll upp i en kanna. Tina ärtorna genom att koka upp dem i lättsaltat vatten. Forma biffarna och vänd dem i ströbröd, stek på medelhög värme i 2 msk smör tills innertemperaturen är 58 grader.
  5. Lägg upp wallenbergaren direkt på tallriken tillsammans med potatispurén, rårörda lingonen och ärtorna. Ringla över det skirade smöret och ät direkt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept