Vörtbröd på dinkel

Vörtbröd på dinkel
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Vörtbröd på dinkel

18 ingredienser

Baka i god tid före julafton och frys in bröden i plastpåsar. Flytande vört kan köpas på konditori eller bageri. Det går också att koka samman 1000 g svagdricka till 200 g och använda det i stället.

Ingredienser

portioner

Skållning:

  • 2 dl svagdricka
  • 100 g rågmjöl, fint

Raskdeg:

  • 1 dl svagdricka
  • 80 g jäst
  • 100 g rågmjöl, fint

Bortgöring:

  • 1,4 dl svagdricka
  • 260 g mörk sirap
  • 200 g vört, flytande
  • 6 g malen pomerans
  • 2 g malen nejlika
  • 4 g malen ingefära
  • 3 g malen kardemumma
  • 100 g rågmjöl, fint
  • 1 kg dinkelmjöl, siktat
  • 40 g smör
  • 20 g salt
  • 160 g russin
  • 25 g smör, till pensling

Gör så här

  1. Skållning: Koka upp svagdrickan och häll den kokande över mjölet i degbunken. Rör till en slät massa med degkrok i ca 30 minuter. Kontrollera att temperaturen sjunker till 50º.
  2. Raskdeg: Tillsätt svagdrickan och blanda väl. Tillsätt jäst och rågmjöl och knåda degen i 10 minuter. Täck över med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Lägg russinen i rikligt med kallt vatten och låt svälla i 30 minuter. Låt russinen rinna av i en sil.
  3. Bortgöring: Värm svagdricka, sirap, vört och kryddor till 35º. Häll över raskdegen och tillsätt mjöl, smör och salt. Knåda degen på låg hastighet i 12 minuter. Öka hastigheten och arbeta degen riktigt elastisk i ytterligare ca 5 minuter. Strö en nypa vetemjöl över russinen innan de arbetas in i degen, på så vis blir det lättare att blanda in dem. Lägg att vila i 45 minuter. Knåda samman degen efter halva tiden. Lägg degen på ett mjölat arbetsbord och dela den i fyra lika stora bitar. Rulla till bullar, täck över med bakduk och låt vila i 10 minuter. Slå samman till fyra avlånga bröd, två på varje plåt. Spruta med vatten och låt jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter. Spruta vatten på brödet två gånger under jästiden.
  4. Värm ugnen till 250º. Ställ en plåt med två bröd svalt. Baka de andra två bröden i 45 minuter. Spruta in lite vatten i ugnen genom att öppna ugnsluckan så att bröden inte spricker på sidorna. Upprepa proceduren två gånger under bakningen. Kontrollera med en termometer att brödet är färdigbakat (98º). Ta ut plåten ur ugnen och pensla bröden med skirat smör. Låt svalna på galler. Upprepa proceduren med de två andra bröden.