Vörtbröd

Vörtbröd
Foto: TV4
Jul

Julbrödet framför andra. Hittar du inte vörtextrakt så kan vattnet ersättas med 2 flaskor (33cl) porter och 1 flaska (33 cl) julmust.

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 1 förp vörtextrakt
  • 1 l vatten, fingervarmt
  • 75 g jäst
  • 100 g smör
  • 1 dl sirap, mörk
  • 2 tsk salt
  • 0,5 msk ingefära, malen
  • 1 msk pomeransskal, malet
  • 1 msk anis och fänkål, blandat, stött
  • 2 dl russin
  • 1,5 liter rågsikt
  • ca 1,2-1,5 liter lantvetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lös upp vörten i fingervarmt vatten så att det blir en liter vätska.
  2. Smula jästen i en degbunke. Rör ut den med lite av vätskan innan resten tillsätts.
  3. Arbeta in smält avsvalnat smör, sirap och kryddor.
  4. Blanda russin och rågsikt och rör ned. Arbeta sist in så mycket vetemjöl att det blir en smidig och blank deg som lätt släpper bunkens väggar.
  5. Strö lite mjöl över degen och jäs den övertäckt ca 45 min.
  6. Knåda degen väl på mjölat bakbord. Forma två stora eller fyra mindre runda bröd eller limpor. Lägg dem på smord plåt och jäs ytterligare 20 min.
  7. Grädda på nedersta falsen ca 1 timme. Pensla med sirapsvatten mot slutet om du vill ha ytan blank. Låt kallna på galler under bakduk till nästa dag. Går bra att frysa.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept