Vol au vent à la Reine med kyckling och kalvbräss

Vol au vent à la Reine med kyckling och kalvbräss
Foto: TV4

À la Reine betyder på drottningens vis. Rätten kan förberedas och värmas strax före servering. Vol au vent serveras som förrätt. Du som har bråttom kan använda färdiga krustader. Vol au vent kan serveras varm eller kall. Det är ett läcker fjäderlätt litet bakverk av smördeg, som fylls med antingen varma eller kalla ingredienser. En kall vol au vent passar bra att förbereda. Det kommer från franskan och betyder flyga med vinden.

11 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 smördegsplattor
  • 1 ägg till pensling
  • 150 g kycklingbröst
  • 3 dl hönsbuljong
  • 150 g kalvbräss
  • 150 g skivade champinjoner
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • salt, peppar
  • beurre manié=1 msk smör blandat med 1 msk vetemjöl
  • haricots verts

Gör så här

  1. Smördegsformar: Värm ugnen till 180°. Lägg smördegen på bakplåtspapper på en plåt. Dela smördegsplattorna tvärs över. Rista med vass kniv en fyrkant 1/2 cm från kanten. Den inre fyrkanten ska bilda ett lock efter gräddning. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla med ägg. Grädda ca 20 minuter eller tills smördegen rest sig, fått fin färg och är genomgräddad.
  2. Fyllning: Knåda ihop smör och mjöl till en pastaredning, beurre manié. Skär kycklingköttet i tärningar och koka 3 minuter i buljong. Skölj brässen i kallt vatten. Koka 4 minuter i saltat vatten. Rensa bort senor och ådror. Skär brässen i små tärningar. Skiva champinjonerna. Fräs i smör. Häll över grädde, koka upp och smaksätt med salt och peppar. Red med lite beurre manié. Späd med vin och lite buljong från kycklingkoket. Lägg bräss och kyckling i stuvningen. Koka haricots verts mjuka i lättsaltat vatten. Hit kan rätten förberedas.
  3. Värm smördegsformarna i 2 minuter i 275° ugn. Lossa locken. Lägg haricots verts i bottnen. Fördela stuvningen i smördegsfyrkanterna, lägg på locken och garnera med färska örter. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept