Sockerskorpans tomatpaj

Sockerskorpans tomatpaj
Foto: Lena Koller
Viveca Lärn
Viveca Lärn

Sockerskorpans tomatpaj

Av: Viveca Lärn

Från: Sinnenas mat

10 ingredienser

”I böckerna om Saltön finns bland andra Emily med. Efter många turer återfinns hon på Kafé Sockerskorpan i Haga i Göteborg. Där lagar hon bland annat denna goda paj till gästernas förtjusning.” - Viveca Lärn. Receptet ger 4–6 portioner.

Ingredienser

Pajdeg:

  • 4 potatisar, kalla kokta
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller bakmargarin
  • ev salt

Fyllning:

  • 100 g svarta oliver, utan kärnor
  • 200 g smulad fetaost
  • 2 msk färsk basilika, hackad
  • 250 g körsbärstomater, gärna både röda och gula

Garnering:

  • färsk basilika

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Riv potatisarna med rivjärn (eller mosa dem med gaffel om de är mjöliga).
  2. Blanda alla ingredienserna till pajdegen med fingertopparna.
  3. Klä en liten pajform med degen (du behöver inte smörja formen). Förgrädda skalet i 10 minuter. Sänk ugnen till 200°.
  4. Hacka oliverna och blanda dem med fetaosten. Tillsätt basilikan. Lägg blandningen i pajskalet.
  5. Lägg de hela tomaterna ovanpå och grädda tills pajen är gyllene och tomaterna har spruckit (20–30 minuter). Garnera med basilikablad.